Στην Αθήνα ο Μάικ Πομπέο – Τι θα συζητήσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

0

Tην περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και τη διεύρυνση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, αναμένεται να σηματοδοτήσει η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, με επιστέγασμα την υπογραφή της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement-MDCA) των δυο χωρών.
Κατά τις επαφές του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, αναμένεται να αναδειχθεί περαιτέρω η στρατηγική διάσταση της σχέσης Αθήνας- Ουάσινγκτον, με έμφαση στην εμβάθυνση της αμυντικής, διπλωματικής, αλλά και οικονομικής συνεργασίας τους.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η συμμαχική σχέση ΗΠΑ- Ελλάδας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς
Η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ καλύπτει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα θεμάτων, που επεκτείνεται σε τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια, η έρευνα, ο πολιτισμός και οι τέχνες, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.

H ανακοίνωση επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
«Στις 7 Οκτωβρίου 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα συγκαλέσουν τη δεύτερη επανάληψη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Σε αυτόν τον διάλογο, οι ηγέτες των ΗΠΑ θα συναντηθούν με τους Έλληνες ομολόγους τους για να συζητήσουν πώς μπορούμε να επιτύχουμε τους κοινούς στόχους μας, ειδικά στην περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία, καθώς και τους δεσμούς μεταξύ των δύο κοινωνιών», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη Πομπέο.
Μάλιστα γίνεται διαίτερη αναφορά στη σημασία που αποδίδει η Ουάσινγκτον για την επέκταση της συνεργασίας με το περιφερειακό σχήμα της Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο πλαίσιο του «3 + 1».
«Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο», επισημαίνεται.

ΗΠΑ: Μια ισχυρή Ελλάδα θα είναι πιο ικανός εταίρος
«Μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα θα είναι πιο ικανός εταίρος για τις ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνεται και υπό αυτό το πρίσμα, η Ουάσινγκτον στοχεύσει στη διατήρηση μιας ισχυρής οικονομικής σχέσης με την Αθήνα.

Αυξάνονται οι επενδύσεις
Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

«Οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξάνονται. Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ανοίξει εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 200 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη. Η Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 10-12 εκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αναπτύξει τεχνολογίες για έξυπνες πόλεις», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Στον τομέα της τεχνολογίας, αναφέρεται ότι η Ελλάδα συμμετείχε μαζί με τις ΗΠΑ και τριάντα άλλες χώρες στην ανάπτυξη των Προτάσεων της Πράγας, «οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας δικτύων 5G με βάση τον ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει αξιόπιστους πωλητές στην αλυσίδα εφοδιασμού 5G της».

Πορείες για την επίσκεψη Πομπέο
Στις 12 σήμερα το μεσημέρι το ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα με σύνθημα Pompeo Go Home με τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν στη συνέχεια πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Την ίδια ώρα κόμματα και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑ.Ε., ΚΚΕ (μ-λ), ΟΚΔΕ, ΚΕΕΡΦΑ, Σ.Φ.Ε.Α κ.ά) καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια. Στις ανακοινώσεις τους αντιδρούν στην αμυντική συμφωνία της Κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, και υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια συμφωνία αορίστου χρόνου για τις «βάσεις του θανάτου» χωρίς ημερομηνία λήξης, που μπορεί να ακυρωθεί μόνο εάν καταγγελθεί από κάποια πλευρά.

Share.

Comments are closed.