Κυριάκος  Πιερρακάκης: Ψηφιακός μετασχηματισμός σημαίνει πολλές νέες θέσεις εργασίας

0

Oι δύο στόχοι που έθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, εξηγώντας τι σημαίνει «ψηφιακός μετασχηματισμός», είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, καλά αμειβόμενων, κάτι το οποίο απαιτεί, μεταρρυθμίσεις, νομοθετική δουλειά, υπουργικές αποφάσεις, σχέδια και διαδικασίες.
Ο υπουργός στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ συμμετείχε, χθες Σάββατο, σε συζήτηση με θέμα: «Ψηφιακός μετασχηματισμός: η επόμενη ημέρα» στο περίπτερο 12 «Digital Greece».
«Υπάρχει μια μετάβαση που γίνεται παγκοσμίως», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι η επιτάχυνση της ψηφιακής εξέλιξης. Το δεύτερο είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Ένα παιδί που γεννιέται τώρα έχει άνω του 50% πιθανότητες να φτάσει τα 100 χρόνια. Άρα η τριφασική ζωή -εκπαίδευση, εργασιακός βίος, σύνταξη- αλλάζει. Πλέον, στη διάρκεια της ζωής τους, οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία για πολλές αλλαγές στο πεδίο της καριέρας. Απαιτείται να δώσουμε έμφαση στο reskilling, στην επιμόρφωση και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Πρέπει να σχεδιαστούν τέτοια προγράμματα, με βάση τη νέα ψηφιακή εποχή. Η συζήτηση για το reskilling πηγαίνει και πέρα από τον ακαδημαϊκό χώρο. Για παράδειγμα, συζητούμε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για τη δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων στη διάρκεια της θητείας».
Μιλώντας για το προσωπικό του παράδειγμα, εξήγησε πόσο σημαντική είναι η διαδικασία της μάθησης, σε κάθε βαθμίδα της ζωής. «Το πιο σημαντικό που έμαθα δεν ήταν το περιεχόμενο, αλλά ο τρόπος σκέψης. Το θέμα δεν είναι να μάθεις τις γλώσσες Pearl ή Python ή Java, αλλά να μάθεις να γράφεις κώδικα. Δηλαδή, να μάθεις να μαθαίνεις». Επίσης, τόνισε ότι απαιτείται να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση των πολιτών άνω των 50 ετών αλλά και των ατόμων με αναπηρία.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στους στόχους για τις απλουστεύσεις και την διαλειτουργικότητα των συστημάτων των υπουργείων και των διαφόρων υπηρεσιών του Δημοσίου. «Το κράτος πρέπει να αποκτήσει ένα και μόνο πρόσωπο για τον πολίτη. Σήμερα, κάθε υπηρεσία έχει δικό της πρόσωπο. Αυτό θα αλλάξει, παρέχοντας ενημέρωση και εξυπηρέτηση για τον πολίτη, από μία μόνο πύλη», τόνισε.

Share.

Comments are closed.