Άρειος Πάγος: Νέος πρόεδρος ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και νέος εισαγγελέας ο Βασίλειος Πλιώτας

0

Την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου επέλεξε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. Πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου ορίστηκε ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρός του, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, και εισαγγελέας ο μέχρι σήμερα αντεισαγγελέας Βασίλειος Πλιώτας.
Πρόκειται για νομικούς με άψογη επιστημονική κατάρτιση που απολαμβάνουν την αποδοχή και το σεβασμό των συναδέλφων τους. Τόσο ο κ. Τσαλαγανίδης όσο και ο κ. Πλιώτας ήλθαν πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας ο καθένας από 14 ψήφους.

Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου
O νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 22-8-2012. Γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του από δόκιμος ειρηνοδίκης με ημερομηνία εισόδου στον κλάδο 7-8-1979. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή με άριστα το 1976 και μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου
«Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό μου και στα πλαίσια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της με επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου θα προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης. Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους.

Βασίλειος Πλιώτας, νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας γεννήθηκε το 1955 στο Σταυροδρόμι Γορτυνίας. Κατάγεται από πολύτεκνη αγροτική οικογένεια. Τελείωσε το Λύκειο Τροπαίων το 1973 και εισήχθη στη Νομική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε το 1977. Είναι παντρεμένος, η σύζυγος του είναι Αρεοπαγίτης και πατέρας δυο παιδιών.

Το 1982 προήχθη σε αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και το 1989 σε εισαγγελέα Πρωτοδικών. Στον πρώτο βαθμό υπηρέτησε στις εισαγγελίες Πατρών, Καλαμάτας, Πύργου, Πειραιώς και Αθηνών. Το 1999 προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών και το 2006 σε εισαγγελέα Εφετών. Υπηρέτησε στο δεύτερο βαθμό στις εισαγγελίες Πειραιώς και Αθηνών. Το 2012 προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Οι πρώτες του δηλώσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
«Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκον και τις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης  αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».

Share.

Comments are closed.