Σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις καλπάζει το ακροδεξιό AfD σε Βραδεμβούργο και Σαξονία

0

Ενώ απομένουν εννέα ημέρες ως τις κρατιδιακές εκλογές στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) οδεύει να καταγράψει σημαντικά κέρδη.
Στο Βραδεμβούργο, το AfD και το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) συγκεντρώνουν σχεδόν ίσο αριθμό ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες Πέμπτη. Εάν οι εκλογές διεξάγονταν αυτή την Κυριακή, τα δύο κόμματα θα συγκέντρωναν το καθένα το 22% των ψήφων στο κρατίδιο.
Οι κάλπες πρόκειται να ανοίξουν στο Βραδεμβούργο -το κρατίδιο που περιβάλλει το Βερολίνο– και στη γειτονική Σαξονία την 1η Σεπτεμβρίου.
Στη Σαξονία, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κόμμα στο οποίο ανήκει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, φέρεται να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του AfD.
Σε αυτό το κρατίδιο, η CDU συγκεντρώνει το 30% των προθέσεων ψήφου, ενώ το AfD 24%.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στο Βρανδεμβούργο το κόμμα Die Linke (Η Αριστερά) παίρνει 15% και στη Σαξονία, 16%
Οι Πράσινοι αναμένεται να συγκεντρώσουν στη Σαξκονάι το 11% και στο Βραδεμβούργο το ποσοστό τους να συρρικνώνεται κατά 5% σε σχέση με τις αρχές του Ιουνίου και βρίσκονται στο 12%.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση να εκφραστούν για το εάν είναι ικανοποιημένοι από τα πεπραγμένα των κρατιδιακών κυβερνήσεων. Στο Βρανδεμβούργο κυβερνά μια συμμαχία κεντροαριστεράς-αριστεράς (Σοσιαλδημοκράτες-Ντι Λίνκε), στη Σαξονία κυβερνούν οι Χριστιανοδημοκράτες.
Μόλις το 44% των ερωτηθέντων εξέφρασε ικανοποίηση για τα πεπραγμένα της απερχόμενης κυβέρνησης στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, με το 54% να εκφράζει αντίθετα δυσαρέσκεια. Το 30% ανέφερε ότι θέλει το SPD να παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης, όμως σχεδόν οι διπλάσιοι συμμετέχοντες ανέφεραν πως θα προτιμούσαν να αναλάβει κάποια άλλη παράταξη.
Στη Σαξονία σχεδόν το μισό δείγμα εξέφρασε ικανοποίηση για την κυβέρνηση, ενώ το 44% θέλει η CDU να ηγηθεί και της νέας.

Share.

Comments are closed.