Εν πλω προς Καλαμάτα το Grace 1 – «Τροχιοδεικτική βολή» Πομπέο: «Ελπίζουμε να συλληφθεί ξανά»

0

Προς την Καλαμάτα πλέει, με χαμηλή ταχύτητα 7 ναυτικών μιλίων/ώρα περίπου, το Grace 1, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Ιράν – Δύσης καθώς κρατήθηκε επί έναν περίπου μήνα στο Γιβραλτάρ από τις βρετανικές αρχές, προκαλώντας τη σύλληψη, ως απάντηση, βρετανικού δεξαμενοπλοίου στον Κόλπο από το Ιράν.
Πρόκειται για μια διελκυστίνδα στην οποίαν κινδυνεύει να εμπλακεί η Ελλάδα καθώς, σε περίπτωση που το πλοίο καταπλεύσει στην Καλαμάτα, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ζητήσει και από τις ελληνικές αρχές την κράτησή του, όπως απαίτησε και από τη βρετανική διοίκηση του Γιβραλτάρ η οποία πάντως αρνήθηκε να προχωρήσει εκ νέου στη σύλληψη του πλοίου.
Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, εκφράζοντας την ελπίδα «να συλληφθεί ξανά».
Σύμφωνα δε με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ που επικαλείται το protothema.gr, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ Grace 1, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Πομπέο: “Να συλληφθεί ξανά το Grace 1”
Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της Βρετανίας να αφήσει ελεύθερο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Μάικ Πομπέο απάντησε ότι «είναι πολύ λυπηρό».
Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.
Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».
Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης. Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.

Share.

Comments are closed.