Φωτιά στην Εύβοια: Νέο πύρινο μέτωπο μεταξύ Πλατάνα και Μακρυμάλλης – Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή

0

Λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων έχει δημιουργηθεί εκ νέου πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων ενώ απειλείται το χωριό Πλατάνα και γι’ αυτό σήμανε συναγερμός για τους κατοίκους του χωριού Πλατάνα που γύρισαν την Τετάρτη στα σπίτια τους μετά την εκκένωση.
Η αναζωπύρωση που είχαμε μετά τις 5 το απόγευμα μεταξύ των οικισμών Πλατάνα και Μακρυμάλλης, σε δύσβατο σημείο καθώς είναι μέσα σε χαράδρα, οδήγησε σε νέο μέτωπο 1,5 έως 2 χιλιόμετρων, όπως μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ. Οι φλόγες φθάνουν σε ύψος 15 και 20 μέτρων.
Τεράστια οικολογική καταστροφή – «Στάχτη» 28.000 στρέμματα πευκοδάσους
Σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας άρχισε να φαίνεται η τεράστια οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά που καίει για δεύτερο  24ωρο στην Κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.

Οι εικόνες από το καμένο παρθένο πευκοδάσος, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας, «μαυρίζουν» την ψυχή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών φορέων, εκτιμάται ότι έχουν καεί μέχρι τώρα 28.000 στρέμματα.
Η τρομακτική οικολογική καταστροφή είναι δεδομένη ωστόσο η σημερινή μέρα έφερε μαζί της και μια ανακούφιση καθώς διασφαλίστηκε η ανθρώπινη ζωή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Δηλώσεις Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη
«Εμείς θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και να περιορίσουμε τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον καθώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και νέος δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, που ήταν στο μέτωπο της φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
«Βρισκόμαστε επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης με πρώτο μας μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και φυσικά να σωθούν οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας και νέος Περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Φάνης Σπανός.

Μητσοτάκης: Αμέσως η καταγραφή των ζημιών
Στην Εύβοια βρέθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση με την φωτιά από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος».

 «Μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του στρατού, της Αστυνομίας, το προσωπικό του δήμου και της περιφέρειας και τους εθελοντές για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη φωτιά» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως τα πράγματα είναι καλύτερα αλλά δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.
Στη συνέχεια προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ότι θα αρχίσει πολύ σύντομα το δύσκολο έργο της καταγραφής της έκτασης της ζημιάς. «Έχω ήδη ζητήσει να υπάρξει άμεση αποτύπωση για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες που υπέστησαν καταστροφές στην περιουσία τους» πρόσθεσε.
«Η Πολιτική Προστασία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνησή μας, πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά των περιουσιών» σημείωσε ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα κάνει «δραστικές παρεμβάσεις» στον τρόπο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας.
Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως δεν έχει τελειώσει ακόμα η αντιπυρική περίοδος και τόνισε πως θα χρειαστεί εγρήγορση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Φώφη Γεννηματά: Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα
«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις περιοχές που δοκιμάζονται από την πυρκαγιά, να εκφράσουμε τη λύπη μας για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά την επίσκεψή της στην Εύβοια.

«Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα αυτή τη φορά και γι’ αυτό οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που έδωσαν αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση, προκειμένου να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών», τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Εμείς θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα, αφού σβήσει η πυρκαγιά, γιατί θέλουμε να συνδράμουμε τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις, τα αποτελέσματα όλης αυτής της καταστροφής».

Share.

Comments are closed.