Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε να αποκλειστεί η πρόσβαση σε 136 ιστότοπους ή λογαριασμούς σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης χρηστών που επικρίνουν την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων μελών της τουρκικής αντιπολίτευσης, κρίνοντας ότι απειλούν «την εθνική ασφάλεια» της Τουρκίας, αποκαλύπτει το κείμενο της απόφασής του όπως μεταφορτώθηκε στο bianet, έναν από τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς που θίγονται.
Τη 16η Ιουλίου, η γενική διοίκηση της τουρκικής χωροφυλακής προσέφυγε σε ποινικό δικαστήριο της Άγκυρας και ζήτησε να απαγορευθεί η πρόσβαση σε αυτούς τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς, εξήγησε το bianet, το οποίο υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), συνδέσμους τουρκικών βιομηχανιών και εταιρειών και άλλους, εγχώριους και διεθνείς, οργανισμούς.
🔏 Bunun adı #sansür:
Bianet dâhil 136 adrese toptan erişim engeli getirildi. ‘Suç işlenmesinin engellenmesi’ ‘gerekçesiyle’ verilen bu kararının hiçbir hukukî dayanağı yoktur. Sansürcülere karşı her türlü meşru ve hukuki mücadeleyi vereceğiz! pic.twitter.com/iGePuruMf8— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) 6 Αυγούστου 2019
Η απόφαση να αποκλειστεί η πρόσβαση εκδόθηκε την ίδια ημέρα, με την επίκληση ενός νόμου που διέπει τον έλεγχο του περιεχομένου που δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο, ωστόσο, δεν είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του αποκλεισμού της πρόσβασης, καθώς ορισμένοι από τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς συνεχίζουν να είναι προσπελάσιμοι από την Τουρκία.
Ανάμεσα στους λογαριασμούς η πρόσβαση στους οποίους αποφασίστηκε να απαγορευθεί είναι αυτός που διατηρεί στο Twitter η Ογιά Ερσόι, εκλεγμένη στην Κωνσταντινούπολη βουλεύτρια του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), λογαριασμοί του αριστερού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, καθώς και μιας οργάνωσης πολιτών που έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.
Η Ερσόι εξέλαβε τη δικαστική απόφαση ως εφαρμογή της πολιτικής που προσάπτει στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη «φίμωση της αντιπολίτευσης» και τόνισε πως θα ασκήσει έφεση.
Muhalif sitelere ve sosyal medya hesaplarına otomatik olarak erişim engeli getirmeyi alışkanlık haline getiren Ankara sulh ceza hakimliği, Jandarmanın talebi üzerine twitter hesabıma erişim engelli getirilmesine karar vermiş. pic.twitter.com/woz3NXIuAm
— Oya Ersoy (@OyaErsoy) 6 Αυγούστου 2019
Στην Τουρκία έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε πάνω από 245.000 ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένου, από το 2017, αυτού της Βικιπαίδειας, καταγγέλλουν ακτιβιστές.
Καταγγέλλοντας το «σκανδαλώδες» μέτρο, ο αντιπρόσωπος στην Τουρκία της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), Ερόλ Εντέρογλου προέτρεψε μέσω Twitter «τις αρχές να ακυρώσουν αυτήν την εντελώς αυθαίρετη απόφαση».
Επικριτές της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν του προσάπτουν ότι περιστέλλει την ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης και υπονομεύει τη δημοκρατία στην Τουρκία.
Η Τουρκία καταλαμβάνει την 157η θέση στην κατάταξη 180 χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου, όπως καταρτίζεται από την RSF.
- Δείτε το πλήρες άρθρο της δημοσιογράφου Fundanur Öztürk της τούρκικης έκδοσης του BBC (BBC Türkçe) με τίτλο «Bianet – 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabı için erişim engeli kararı Anayasa’ya aykırı mı?» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ