Η ελληνική ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 53% του στόλου της ΕΕ και σχεδόν το 21% του παγκόσμιου στόλου»

0

«Η παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία έφτασε σχεδόν στο 4% το 2017, υποχώρησε στο 3,6% το 2018, ενώ επίκειται περαιτέρω μείωση στο 3,3% το 2019» αναφέρεται μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα της έκθεσης.
Το 53% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχεδόν το 21% του παγκόσμιου στόλου σε dwt (dead weight tonnage = χωρητικότητα εκτοπίσματος), αντιπροσωπεύει η ελληνική ναυτιλία όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).
«Ο στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη καλύτερης νομοθεσίας, “better regulation” και αυτό ανάγεται σε πρωταρχική και μέγιστη πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης της ναυτιλιακής πολιτικής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
«To 2018 ξεκίνησε με θετικές προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, αλλά, καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε, το εμπόριο επιβραδύνθηκε και μειώθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τελικά η παγκόσμια οικονομία οδηγήθηκε στο να απωλέσει την αρχική της δυναμική. Η παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία έφτασε σχεδόν στο 4% το 2017, υποχώρησε στο 3,6% το 2018, ενώ επίκειται περαιτέρω μείωση στο 3,3% το 2019» αναφέρεται μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα της έκθεσης.
Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2020, η έκθεση εκτιμά πως αναμένεται να επιστρέψει στο 3,6%.
Σχετικά με τη συμβολή της ναυτιλίας στη χώρα η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων τις έμμεσες οικονομικές επενδύσεις, ευκαιρίες απασχόλησης και την προβολή της εικόνας της χώρας σε διεθνές επίπεδο, ως σημαντικού εμπορικού και στρατηγικού εταίρου σημαντικών οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων, «με το 22,5% και το 20,3% της δραστηριότητας του ελληνικού στόλου να εξυπηρετεί το εμπόριο από/προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αντίστοιχα και με το μεγαλύτερο μερίδιο της δραστηριότητας του ελληνικού στόλου, δηλαδή το 31,8%, να εξυπηρετεί τις ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες».

Share.

Comments are closed.