Παύλος Χρηστίδης: Η πρώτη πολιτική δύναμη της νέας εποχής…

0

Για μια «πρωτοποριακή και ρηξικέλευθη Κεντροαριστερά» γράφει σε άρθρο του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, αντιτιθέμενος σε όσους εργάζονται για την αποϊδεολογικοποίηση του πολιτικού σκηνικού.
Θυμίζοντας την μεγάλη «αλλαγή» στην χώρα, με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, ο κ. Χρηστίδης καλεί σχεδόν 40 χρόνια μετά τους προοδευτικούς πολίτες να αναστοχαστούν την πορεία του Κινήματος στο αύριο. «Μετά από 10 χρόνια έντονης πολιτικής και οργανωτικής αναζήτησης, στην οποία το ΠΑΣΟΚ πέρασε ένα ειδικό δικαστήριο διαρκείας, είναι πια σαφές ότι η μεγάλη πρόκληση του Κινήματος βρίσκεται στην αποτύπωση της ατζέντας μιας νέας πλουραλιστικής κοινωνικής συμμαχίας, που θα δημιουργήσει συνθήκες μιας κοινωνίας υψηλών προσδοκιών, σε μια οικονομία υψηλών ταχυτήτων», λέει, τονίζοντας την ανάγκη μίας πρωτοποριακής και ρηξικέλευθης πρότασης στο εξής.

Αναλυτικά το άρθρο του Παύλου Χρηστίδη
«Είναι η πολλοστή φορά την τελευταία δεκαετία, που κάποιοι στην Ελλάδα προσπαθούν να μιλήσουν για το τέλος των ιδεολογιών και την νέα μεταπολίτευση.
Κάθε κυβερνητική θητεία, όμως, την τελευταία δεκαετία διαψεύδει τους θιασώτες της αποϊδεολογικοποίησης του πολιτικού σκηνικού. Και μαζί με αυτούς, απογοητεύει και ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που πράγματι έχει ανάγκη από μια νέα μεγάλη Αλλαγή.
Μια Αλλαγή, που εντυπώθηκε στο μυαλό των Ελλήνων με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 81 και συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο νομοθετικό έργο, κάνοντας πράξη την κοινωνική κινητικότητα, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους ανεξαρτήτως οικογενειακών καταβολών, φύλου ή κομματικής προέλευσης, δημιουργώντας θεσμούς δημοκρατίας, δίνοντας φωνή στην αυτοδιοίκηση, υλοποιώντας τεράστια έργα δομών και υποδομών που άλλαξαν την εικόνα της πατρίδας μας.
Σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά, είναι υποχρέωση κάθε μέλους και φίλου του Κινήματος, κάθε προοδευτικού πολίτη, κάθε δημοκράτη να αναστοχαστεί την πορεία μας στο αύριο.
Μετά από 10 χρόνια έντονης πολιτικής και οργανωτικής αναζήτησης, στην οποία το ΠΑΣΟΚ πέρασε ένα ειδικό δικαστήριο διαρκείας, είναι πια σαφές ότι η μεγάλη πρόκληση του Κινήματος βρίσκεται στην αποτύπωση της ατζέντας μιας νέας πλουραλιστικής κοινωνικής συμμαχίας, που θα δημιουργήσει συνθήκες μιας κοινωνίας υψηλών προσδοκιών, σε μια οικονομία υψηλών ταχυτήτων. Σύγχρονη κεντροαριστερά δεν μπορεί να έχει αγκυλώσεις και εμμονές, σαν αυτές της ΝΔ η του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών δημιουργούν δεδομένα, τα οποία αφού αναλύσουμε διεξοδικά, οφείλουν να είναι η βάση της νέας μας στρατηγικής, που θα οδηγήσει σε μια νέα μεγάλη νίκη, βασισμένη σε αρχές, ιδέες, αξίες και πράξεις. Στη συζήτηση για το χθες και τις αιτίες της κρίσης, η απόρριψη της πρότασης μας για μια και μοναδική εξεταστική επιτροπή από την πρώτη ημέρα εισόδου της χώρας στο ευρώ, θα στοιχειώνει και τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συζήτηση για το αύριο, όμως, η πρόταση μας πρέπει να είναι πρωτοποριακή και ρηξικέλευθη. Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ρομποτικής, της ψηφιοποίησης και των νέων μορφών οικονομίας, η σύγχρονη κεντροαριστερά δεν μπορεί να έχει αγκυλώσεις και εμμονές, σαν αυτές της ΝΔ η του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των ημερών, αποτελεί η συζήτηση για το «άσυλο», όπου αφενός η ΝΔ φέρνει μια κακή αντιγραφή του νόμου ΠΑΣΟΚ του 2011, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει ιδεοληψίες. Αντί για αυτή την συζήτηση, θα έπρεπε να μας απασχολεί πως θα σπουδάζει ένας μαθητής εκεί που περνά με βάση την βαθμολογία του και όχι εκεί που επιλέγει τελικά, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης των γονιών του.
Ταυτόχρονα, πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση για την Δημοκρατία και την οικονομία.
Για την ελληνική Δημοκρατία η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς τερτίπια και καθυστερήσεις εκ μέρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να λειτουργήσει καθοριστικά υπέρ της αποκατάστασης της σχέσης πολιτών – πολιτικού συστήματος. Η παράταξη μας θα συμβάλλει σε αυτή τη συζήτηση, με αφετηρία όσα έχουμε ήδη καταθέσει στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και πάντα με γνώμονα το συλλογικό καλό, απέναντι σε μικροκομματικά συμφέροντα.
Για εμάς η οικονομία δεν είναι έννοια κενού πολιτικού περιεχομένου, αλλά βατήρας της κοινωνικής κινητικότητας, ειρήνης και ισορροπίας, που τόσο ξαναέχει ανάγκη η νέα γενιά. Η σύγχρονη κεντροαριστερά, όπως εκτείνεται από την αριστερά των αξιών, τη σοσιαλδημοκρατία ως το πολιτικό κέντρο και την πολιτική οικολογία, οφείλει να μιλήσει ανοιχτά το πως θα δημιουργήσουμε μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον νέες ευκαιρίες, οφείλει να μιλήσει για τους τρόπους αντιμετώπισης των αθέμιτων μορφών κερδοσκοπίας και της διαπλοκής, για τα υπερκέρδη των πολυεθνικών που δεν επιστρέφουν τίποτα στον τόπο των κερδών τους, τη λειτουργία των τραπεζών και των όρων που βάζουν στους πολίτες, τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Στην κοινοβουλευτική περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, θα αποδείξουμε ότι αποτελούμε την πρώτη πολιτική δύναμη της νέας εποχής, με νέες κοινωνικές συμμαχίες, πολιτικές και πρόσωπα που διαμορφώνουν μια άλλη σελίδα στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης δεκαετίας.
»

Share.

Comments are closed.