Αναβρασμός στην Τουρκία για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ – Νέες προειδοποιήσεις για τα εντάλματα σύλληψης

0

Θύελλα αντιδράσεων στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια της Τουρκίας προκάλεσε η είδηση ότι η Κύπρος εξέδωσε 16 διεθνή εντάλματα σύλληψης για τα μέλη των πληρωμάτων του πλωτού γεωτρύπανου «Πορθητής – Fatih» και των σκαφών που υποστηρίζουν τις εργασίες του.
Ύστερα από την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο προειδοποίησε ότι «θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση», ήταν η σειρά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να πάρει θέση.

Ομέρ Τσελίκ: Καθαρή πρόκληση η απόφαση σύλληψης του πληρώματος του «Πορθητή»
Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Έρντογάν ΑKP Ομέρ Τσελίκ (Ömer Çelik), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, τοποθετήθηκε στο ζήτημα μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο Τσελίκ τόνισε συγκεκριμένα ότι «αποτελεί καθαρή πρόκληση η απόφαση σύλληψης του προσωπικού του γεωτρύπανού μας “Πορθητή” και των διευθυντών των ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO), όπως αναφέρουν δημοσιεύματα».
Ο Τούρκος αξιωματούχος στη συνέχεια περιέγραψε με έναν άκρως ανορθόδοξο όρο την Κυπριακή Δημοκρατία σημειώνοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Καταλήγοντας, ο Τσελίκ ανέφερε ότι «η προσπάθεια να αγνοηθούν οι Τουρκοκύπριοι ή να γίνει σφετερισμός των δικαιωμάτων τους είναι πολιτική ματαιότητα. […] Θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή την εικονική πολιτική και να επιστρέψουν στον πραγματικό κόσμο».

Το σαφές μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο οι ΗΠΑ, δια στόματος του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, έστειλαν ένα σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία. Ο Πάλμερ, συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούν τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ως προκλητικές και την έχουν ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μάθιου Πάλμερ.

Είχε προηγηθεί η προκλητική εξαγγελία της Τουρκίας για τα πλωτά γεωτρύπανα που θα συνοδεύονται από φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

  • Δείτε πως καλύπτουν το θέμα:
  1. Η εφημερίδα Sabah με τίτλο «Rum Yönetimi’nden Fatih sondaj gemi personeli hakkında skandal karar! KKTC’den ilk tepki»
  2. Το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk με τίτλο «Rum Yönetimi’nden Fatih sondaj gemi personeline tutuklama kararı» και
  3. Η τούρκικη έκδοση του euronews με τίτλο «Türkiye’den Güney Kıbrıs yönetimine ‘Fatih sondaj gemisi çalışanlarına tutuklama kararı’ tepkisi».
Share.

Comments are closed.