The Guardian : Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής θα συμπληρώσουν τη συντριβή Τσίπρα

0

Έναν «ηράκλειο άθλο» πρέπει να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, σύμφωνα με τον Guardian, που σχολιάζει την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη Κυριακή ως τη «μεγαλύτερη σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα».
Το αρνητικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε κατά τη βρετανική εφημερίδα και από την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που έστρεψαν την πλάτη στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα , σε μεγάλο βαθμό λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. «Το αποτέλεσμα αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του ηράκλειου άθλου με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι πανταχόθεν βαλλόμενοι Αριστεροί πριν τις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο Τσίπρας αναγκάστηκε να ανακοινώσει εκλογές τέσσερις μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ με μια άνευ προηγουμένου διαφορά 9,3 ποσοστιαίων μονάδων, τη μεγαλύτερη σε ευρωεκλογές την Ελλάδα», γράφει ο Guardian. «Ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών το Σαββατοκύριακο αναμένεται να συμπληρώσει τη συντριβή του κόμματος των πρώην ριζοσπαστών που εξελέγη στην κορύφωση της κρίσης χρέους της χώρας υποσχόμενο να αντιστρέψει την διεθνώς επιβληθείσα λιτότητα», επισημαίνει το άρθρο, παραθέτοντας εκτιμήσεις του Ηλία Νικολακόπουλου ότι η ΝΔ αναμένεται να επικρατήσει στην ευρεία πλειοψηφία των περιφερειών και όλων των μεγάλων δήμων καθώς το εκλογικό σώμα δείχνει να τιμωρεί την κυβέρνηση Τσίπρα «για λίγο απ’ όλα: λόγω αυτών που έπαθε η μεσαία τάξη, την αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση, το στυλ διακυβέρνησης και τη στάση του “τα ξέρω όλα”».
«Ο Τσίπρας δήλωσε “έτοιμος για μάχη” (…) Αλλά, εκτός κι αν συμβεί κάποιο θαύμα, ελάχιστοι πιστεύουν ότι μπορεί να κλείσει την ψαλίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 600.000 ψηφοφόρους από τις τελευταίες γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015. Κι αν, όπως αναμένεται, οι Αριστεροί υποστούν νέο πλήγμα στις τοπικές εκλογές του Σαββατοκύριακου, αναλυτές λένε ότι σχεδόν σίγουρα το μομέντουμ θα το έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης» σχολιάζει ο Guardian.
«Η προσπάθεια του Τσίπρα την τελευταία στιγμή να ανακτήσει την υποστήριξη [των ψηφοφόρων] μοιράζοντας περικοπές φόρων και συνταξιοδοτικά επιδόματα ύψους ενός δισ. ευρώ, φαίνεται ότι του γύρισε μπούμερανγκ καθώς οι ψηφοφόροι, απηυδισμένοι από τις υποσχέσεις, στράφηκαν στη Νέα Δημοκρατία», προσθέτει. Και σημειώνει: «Στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική μεσαία σχεδόν αποδεκατίστηκε από τους φόρους που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης, που συμφωνήθηκε μετά από διαπραγμάτευση το 2015 με τον Τσίπρα να υπογράφει πρωτοφανή πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%».

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο της δημοσιογράφου HelenaSmith αγγλικής εφημερίδας The Guardian με τίτλο «Tsipras faces fight to stay in power after EU elections mauling» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.