Κατακραυγή για τις αλλαγές που θέλει να κάνει ο Τσίπρας τώρα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου

0

Σε μείζον θέμα σχετικά με το κύρος της Δικαιοσύνης αναδεικνύεται η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στον ορισμό νέων ανώτατων δικαστών λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές κι ενώ στην ουσία έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει το Μέγαρο Μαξίμου για θεσμική εκτροπή, ενώ μεγάλο μέρος έγκριτων συνταγματολόγων τονίζουν ότι αυτή η κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπακούει στο πνεύμα του Συντάγματος κι έτσι το βάρος τελικά να πέφτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Γιατί λέμε ότι ουσιαστικά ΄λεχι ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος; Διότι το βράδυ της 26ης Μαΐου ο κ. Τσίπρας με την δήλωση του προκήρυξε πρόωρες εκλογές αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αποδεχόμενος επί της ουσίας την δυσαρμονία της κυβέρνησης του με την βούληση του εκλογικού σώματος. Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς δεν νοείται, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης, να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Αντώνης Μανιτάκης: Προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος
Ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αντώνης Μανιτάκης, χαρακτηρίζει «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος», την περίπτωση κατά την οποία να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και υπογραμμίζει ότι «έχει χάσει η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα».

Κώστας Χρυσόγονος: Καταδιόλευση του άρθρου 90 του Συντάγματος
Ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβέρνηση εμφανίζεται και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος που υποστηρίζει ότι η επιλογή νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου μέσα στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα «συνιστά καταδολίευση του άρθρου 90 του συντάγματος»

Πρώην αντιεισαγγελέας ΑΠ Βασίλειος Μαρκής: Θα σφραγιστούν οι συγκεκριμένοι δικαστές, ως όργανα για να εξυπηρετήσουν κάτι
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης και στους ίδιους τους δικαστικούς που φοβούνται ότι ανάλογες κινήσεις πλήττουν το κύρος της δικαιοσύνης. «Σκέπτομαι την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται  οι δικαστές που έχουν ήδη προεπιλεγεί από τα αρμόδια όργανα της Βουλής, κινδυνεύουν να σφραγιστούν σε όλη τους τη ζωή πως είναι όργανα που εξελέγησαν από μια κυβέρνηση για να εξυπηρετήσουν κάτι», υποστηρίζει ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων.

Βαγγέλης Βενιζέλος: Η κυβέρνηση πιστεύει ότι έτσι θα προστατευτεί τα επόμενα χρόνια
Ιδιαίτερα αιχμηρή προς αυτό ήταν η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «νιώθει ότι βρίσκεται σε απόλυτη κρίση νομιμοποίησης αλλά θέλει να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο, λίγες ημέρες, λίγες ώρες τους μοχλούς της εξουσίας. Νομίζει ότι έτσι θα προστατευθεί σε σχέση με πράγματα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση χωρίς το θώρακα της εξουσίας».

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον Προκόπη Παυλόπουλο «να αρνηθεί και να προστατεύσει το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, και να προστατεύσει και την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και νομίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά».
Την ίδια άποψη εξέφρασε τόσο ο Κώστας Χρυσόγονος: «Ο πρόεδρος της δημοκρατίας μπορεί και πρέπει να αρνηθεί να το υπογράψει», όσο και ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος: «μια απόφαση μείζονος σημασίας που καθορίζει την ηγεσία της δικαιοσύνης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έπρεπε να ληφθεί από την κυβέρνηση που θα έχει πρόσφατη την έκφραση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού».

Νίκος Φίλης: Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη πρέπει να γίνουν με συναινετικό τρόπο
Την αντίδρασή του για τις αλλαγές στις οποίες φαίνεται ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, παρά την κατακραυγή που έχει προκαλέσει αυτή η προοπτική, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Ο πρώην υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη πρέπει να γίνουν με συναινετικό τρόπο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Αναφορικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που έφερε στη δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «λάθη» και επεσήμανε ότι «όλοι μας θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον λαό, ακόμη και ο πρωθυπουργός».

Share.

Comments are closed.