ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΕνΑντιΑ: Σχέδιο απόφασης του Δ.Σ. Χαλανδρίου για τη ματαίωση εκδήλωσης με την Ουκρανική Πρεσβεία

0

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, ο Δήμος Χαλανδρίου συνδιοργανώνει μαζί με την Ουκρανική Πρεσβεία (ανάμεσα σε άλλους) εκδήλωση στο θέατρο Ρεματιάς.
Το «καθεστώς» της Ουκρανίας είναι ανοιχτά αντιδραστικό και αυταρχικό, υποστηρίζεται ανοιχτά από ένοπλες ναζιστικές ομάδες. Μετά το πραξικόπημα του 2014, τιμά σαν εθνικούς ήρωες και απελευθερωτές τους συνεργάτες των Γερμανών Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι ευθύνονται για τον θάνατο χιλιάδων Εβραίων, Ουκρανών αντιστασιακών, Πολωνών και Ρωσόφωνων της Ουκρανίας, στην επιχείρησή τους να εφαρμόσουν ένα σχέδιο εθνοκάθαρασης, στα πρότυπα των ναζιστικών αντιλήψεων περί «Άριας φυλής».  Χαρακτηριστικότερος όλων αυτών είναι ο Στεπάν Μπαντέρα, μπροστά στον οποίο οι «δικοί μας» Ταγματασφαλίτες και Χίτες, μοιάζουν με προσκοπάκια.
Το «καθεστώς» που προέκυψε το 2014, από το λεγόμενο «Μαϊντάν» και την ενεργό δράση ένοπλων Ουκρανών νεοναζί βαρύνεται με βαριά εγκλήματα, όπως  ο εμπρησμός του Κτηρίου των Συνδικάτων της Οδησσού, όπου βρήκαν το θάνατο δεκάδες διαδηλωτές (είτε από την πυρκαγιά, είτε από πυρά που δέχθηκαν από παραστρατιωτικούς ναζί, αφού πήδηξαν από το φλεγόμενο κτήριο) και τραυματίστηκαν πάνω από 300 άνθρωποι. Αυτά τα νεοναζιστικά «μπουμπούκια» είχαμε την ευκαιρία να τα γνωρίσουμε στη χώρα μας, τον Φλεβάρη, στο ματς του Ολυμπιακού με την Ντιναμό Κιέβου για το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς αποτελούν τον πυρήνα των οργανωμένων οπαδών της Ουκρανικής ομάδας.
Το «καθεστώς» της Ουκρανίας εφαρμόζει συστηματικά πολιτική καταπίεσης των λαών της ανατολικής Ουκρανίας και συντηρεί συστηματικά στην περιοχή την ένταση και τις πολεμικές συγκρούσεις. Έχει θέσει υπό την αιγίδα του παραστρατιωτικές ομάδες νεοναζί, χορηγώντας τους καθεστώς «Ειδικής Αστυνομικής Δύναμης» (π.χ. Τάγμα Αζόφ). Οι ομάδες αυτές έχουν ως ραχοκοκαλιά τον ναζιστικό «Δεξιό Τομέα», ο οποίος έχει στενές σχέσεις με την Χρυσή Αυγή.
Ο Δήμος Χαλανδρίου στις 12/2/2016 φιλοξένησε εκδήλωση για τους έλληνες ποιητές της Μαριούπολης. Στο Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης αναφερόταν: «Η βραδιά αποτέλεσε το βάπτισμα του πυρός για το “Κέντρο Επιστημονικής και Κοινωνικής Πρωτοβουλίας”, του οποίου βασικός στόχος είναι η κοινωνική και πολιτιστική προσέγγιση των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου μας με τις αντίστοιχες της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Αυτό αποκτά μεγάλη σημασία ιδιαίτερα στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία, όταν έχει επιβληθεί με την συνδρομή αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων ένα φασιστικό καθεστώς στο Κίεβο που έχει δημιουργήσει μία εστία πολέμου στα ανατολικά της χώρας με εκατοντάδες θύματα».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου θεωρεί λανθασμένη την επιλογή να συνδιοργανωθεί εκδήλωση με την πρεσβεία μιας χώρας, της οποίας το «καθεστώς» έχει τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παραπάνω. Σημειώνουμε για την αποφυγή τυχόν παρανοήσεων, ότι η κριτική μας και η καταδίκη μας δεν απευθύνεται στις Ουκρανές και στους Ουκρανούς που είναι μετανάστες στην Ελλάδα. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι είναι κοινός ο αγώνας απέναντι στην άνοδο του φασισμού και στη χώρα τους αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι υποχρέωση όλων μας να μην επιτρέψουμε στο καθεστώς της Ουκρανίας να ξεπλένεται μέσα από εκδηλώσεις που καπηλεύονται την ουκρανική παράδοση.
Με βάση τα παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου αποφασίζει τη ματαίωση της εκδήλωσης που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 19/05/19 στο Ευριπίδειο Δημοτικό Θέατρο Ρεματιάς.

Share.

Comments are closed.