Δικαιώθηκε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας

0

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε μία από τις γυναίκες υπαλλήλους που υπέστησαν σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας, Φρανκλίν Γκονζάλες, για ηθική βλάβη από την εκδικητική απόλυση και τις υπερωρίες που δεν πληρωνόταν. Η απόφαση αυτή, που βγήκε πριν από λίγες ημέρες, είναι και ηχηρό «ράπισμα» για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που φέρεται να συγκάλυψε την υπόθεση.
Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι υπήρξαν συστηματικές σεξουαλικές επιθέσεις από τον Γκονζάλες σε εργαζόμενες, και μάλιστα κάνει λόγο για φέρεσθαι δημοσίου λειτουργού της χώρας του, που είναι αντίθετο προς κάθε έννοια ανδρικής αξιοπρέπειας, χωρίς ίχνος σεβασμού της αξίας της γυναίκας, εκμεταλλευόμενος το αξίωμά του.
Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με το δικαστήριο, που η απόλυσή της κρίνεται «καταχρηστική» συνδέοντάς τη με λόγους εκδίκησης, όπως αναφέρει, επειδή η υπάλληλος είχε καταγγείλει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας τις σεξουαλικές επιθέσεις. Στην ίδια απόφαση γίνεται εκτενής αναφορά και στον ρόλο που έπαιξε ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε, και στην προσπάθεια που κατέβαλε για να συγκαλύψει τις σεξουαλικές επιθέσεις και την απόπειρα βιασμού, προκειμένου να μην πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούσε την εξουσία!
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές που έκριναν την υπόθεση έβαλαν στο «κάδρο» και τον πρωθυπουργό, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι απολύσεις έγιναν με καθυστέρηση, μετά τις δύο εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, προκειμένου να μη συμπέσουν με την προεκλογική περίοδο και να μη διαταραχθούν τα κομματικά και πολιτικά συμφέροντα του κ. Μαδούρο και του κ. Τσίπρα, από τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, μιας και η Βενεζουέλα αποτελούσε μία εκ των χωρών – πολιτικών αναφορών του σημερινού πρωθυπουργού, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Γίνεται επίσης αναφορά στην απόφαση και στην επιστολή που είχε στείλει το 2013 ο Αλέξης Τσίπρας στον Νικολάς Μαδούρο, με κανόνες εμπιστευτικότητας, μέσω της οποίας του ζητούσε να απομακρύνει αθόρυβα τον πρέσβη για να μην πληγούν τα πολιτικά συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε εκείνη την επιστολή, τη γνησιότητα της οποίας ουδέποτε διέψευσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πολιτική ωριμότητα» που επέδειξαν τα θύματα επειδή δεν δημοσιοποίησαν το σκάνδαλο.
«Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σ’ εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός Ελλάδος, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας στην επίμαχη επιστολή του προς τον Νικολάς Μαδούρο.
Στην απόφασή τους οι δικαστές φέρεται να αναφέρουν πως είχε προηγηθεί συνάντηση στην Αθήνα του Αλέξη Τσίπρα με τον προηγούμενο πρέσβη της Βενεζουέλας, Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, ο οποίος ταξίδεψε από τη Γερμανία, όπου είχε μετατεθεί, προκειμένου να μεσολαβήσει για την επίλυση του προβλήματος. Στη συνάντηση αυτή, όπως φέρεται να επισημαίνουν οι δικαστές, ο κ. Τσίπρας παρέδωσε την επίμαχη επιστολή, προκειμένου να φθάσει στα χέρια του Νικολάς Μαδούρο. Στη συνάντηση βρέθηκαν επίσης ο Νίκος Παππάς και ο πρώην υπουργός Κώστας Ήσυχος.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε επιχειρήσει να διαψεύσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» για την υπόθεση των σεξουαλικών επιθέσεων του Βενεζουελανού πολιτικού συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε κάνει λόγο για «κιτρινισμό» και είχε υποστηρίξει (στις 17/5/2016) ότι η υπόθεση ήταν δήθεν σε γνώση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που υποτίθεται ότι δεν έκανε τίποτα.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για τις σεξουαλικές επιθέσεις που υφίσταντο οι εργαζόμενες, καθώς οι ίδιες δεν είχαν κάνει καμία καταγγελία στην Ελλάδα.
Πάντως το Πρωτοδικείο της Αθήνας επιδίκασε στη γυναίκα που εργάστηκε στην πρεσβεία της Βενεζουέλας χρηματική αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την εκδικητική απόλυσή της και για τις υπερωρίες που δεν πληρώθηκε για μήνες. Ωστόσο, για να εκτελεστεί η απόφαση πρέπει, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις στις οποίες αντίδικος είναι ξένο κράτος, να υπογράψει σχετικό έγγραφο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Παρότι η δικαστική απόφαση έχει εκδοθεί εδώ και εβδομάδες, μέχρι τώρα ο υπουργός δεν είχε υπογράψει, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να προστατεύει το καθεστώς του Μαδούρο, μπλοκάροντας ουσιαστικά την αποζημίωση του θύματος.

Share.

Comments are closed.