Φώφη Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως πρώτη φορά Αριστερά και δημιούργησε τη νέα Δεξιά

0

Η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας τη συνεδρίαση «της πρώτης αιρετής Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής» όπως είπε, ανέφερε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψαν την προοπτική της χώρας και είναι ώρα να βγάλουμε την Ελλάδα ξανά μπροστά στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».
Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι «ο τόπος δεν αντέχει άλλο την παρακμή και τα αδιέξοδα.
Το δικό μας ιστορικό χρέος πηγάζει από τον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης μας και τις παρακαταθήκες της διαδρομής μας, και είναι να πρωταγωνιστήσουμε στην προσπάθεια να βγάλουμε την Ελλάδα ξανά μπροστά
».

Απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ
Απάντησε σε υψηλούς τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα διαφάνειας και την επίθεση που δέχεται το Κίνημα Αλλαγής και ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής οι πρώτοι διδάξαντες είναι στη ΝΔ. Με τους οποίους συμπράξανε το βρώμικο ‘89. Η πλατιά “απεύθυνση” του πρωθυπουργού απέτυχε.
Οι “γέφυρες” κατέρρευσαν με κρότο και έτσι κάπως επανέρχεται στην επικαιρότητα η υπόθεση Novartis»
ανέφερε και υπερασπίστηκε τις «σοβαρές μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2009-2011», όπως τις χαρακτήρισε, αναφερόμενη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το Παρατηρητήριο Τιμών στα φάρμακα.
«Είναι προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει τα μάτια στις ακέραιες και πασιφανείς ευθύνες της Καραμανλικής Δεξιάς για την οικονομική κατάρρευση, την πτώχευση της χώρας.
Είναι υποκριτικό να σιωπούν για την εκτόξευση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2004-2009.
Πότε -επιτέλους- σε αυτή τη χώρα θα εξηγηθεί γιατί η ΝΔ παρέλαβε τη φαρμακευτική δαπάνη στα 2,2 δισ. το 2004 και την έφτασε σε 5,6 δισ. το 2009;
Πότε -επιτέλους- θα αναγνωρισθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που κατέβασε ξανά σε ορθολογικά επίπεδα τη δαπάνη σε 2,8 δισ., με τις μεταρρυθμίσεις που φέρουν την υπογραφή του Ανδρέα Λοβέρδου;»,
συμπλήρωσε η Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως άξιο συνεχιστή της καραμανλικής περιόδου, και πως εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι των πολυεθνικών στο φάρμακο.
Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι «ο τόπος δεν αντέχει άλλο την παρακμή και τα αδιέξοδα»
«Με τους προκλητικούς χειρισμούς του 2015, όταν αρνήθηκε να ανατιμολογήσει τα φάρμακα, ζημιώνοντας το Δημόσιο με μισό δισ. ευρώ και δίνοντας δώρα στις φαρμακοβιομηχανίες», είπε και τόνισε:
«Αλήθεια, μετά την αμετάκλητη αθώωση του Γεωργίου θα ζητήσει κανείς συγνώμη; Τους εμποδίζει βέβαια η στενοχώρια γιατί εκτίθεται η Καραμανλική συνιστώσα και αποκαλύπτεται περίτρανα στον ελληνικό λαό, η ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ το 2004-’09 για την κρίση και τα μνημόνια

Το αφήγημα τώρα καταρρέει
Κανείς δεν ξεχνά αυτά που έγραφε η Αυγή: «εξαπάτησε τη χώρα και τους Έλληνες με ψεύτικα στοιχεία συμπράττοντας με ξένα συμφέροντα. Επιβεβαιώνεται σήμερα ότι το έλλειμμα που οδήγησε στην κρίση ήταν πραγματικά δυσθεώρητο και όχι κατασκευασμένο.
Αυτό ήταν και το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο της δεξιάς, αφήγημα που τώρα καταρρέει. Θα δώσουμε μάχη να καταπέσει και αυτή η σκευωρία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα λάμψει η αλήθεια.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δώσει αποστομωτικές απαντήσεις. Καταγγέλλουμε και την προβοκάτσια εις βάρος μας:
Πήγανε να μας καταλογίσουν ότι κρυβόμαστε πίσω από την παραγραφή. Ε, λοιπόν, όχι: Δεν επικαλούμαστε παραγραφή, δεν υπάρχει παραγραφή, όταν δεν υπάρχει καν αδίκημα. Δεν κάνουμε χρήση των θεσμικών δικλίδων του Συντάγματος
».
Ασκώντας κριτική για τις επιλογές και τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο σημερινός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του κατέστρεψαν τη δυνατότητα αλλαγής πολιτικής και τρόπου διακυβέρνησης
Ήρθαν ως πρώτη φορά Αριστερά και δημιούργησαν τη νέα Δεξιά
Οδήγησαν τη χώρα στο τρίτο πανάκριβο μνημόνιο και την παραδίδουν με τη θηλιά στο λαιμό, σε επιτροπεία με όρους δυσβάσταχτους. Και τώρα, μπροστά στις εκλογές, οι μύθοι έχουν καταρριφθεί».
Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ πως «ήρθε ως πρώτη φορά Αριστερά και δημιούργησαν τη νέα Δεξιά, ενώ παρέλαβε μια χώρα έτοιμη να βγει από τα μνημόνια και παραδίδει μια χώρα αιχμάλωτη για τα επόμενα πολλά χρόνια, βυθισμένη στην κρίση, την ανασφάλεια και την αμηχανία».

Βρίσκονται σε πανικό και απόγνωση
«Βρίσκονται σε πανικό και απόγνωση μπροστά στην αδυναμία να υπερασπίσουν τις επιλογές και τα πεπραγμένα τους.
Επιχειρούν να φορέσουν προσωπείο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια να πείσουν ότι είναι κάτι άλλο.
Καταφεύγουν στη σκανδαλοθηρία, προκειμένου να πλήξουν τον κύριο πολιτικό τους αντίπαλο, που είναι το Κίνημα Αλλαγής. Νιώθουν την ανάσα μας και φοβούνται
», τόνισε η κ. Γεννηματά και επισήμανε:
«Η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η παράταξη μας είναι προσπάθεια να ανακοπεί η επανεκκίνηση και αναγέννηση της, η ανάδειξη της σε καταλύτη των μετεκλογικών εξελίξεων. Φέρνει, όμως το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα.
Τη συσπείρωση της βάσης μας που αμύνεται σθεναρά. Και παράλληλα ανοίγει το δρόμο επιστροφής σε δυνάμεις που συγκυριακά εγκατέλειψαν το χώρο μας
».
Πάντως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε πως η πορεία προς τις εκλογές δεν προοιωνίζεται εύκολη και πως χρειάζεται εγρήγορση, επαγρύπνηση, συνεχής επαφή με τη μεγάλη δεξαμενή της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.
«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με αυτούς που αηδιασμένοι από την εικόνα της πολιτικής αρένας προσανατολίζονται στην αποχή.
Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με αυτούς που στήριξαν μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα διαψεύδονται οικτρά οι ελπίδες τους.
Και δεν μιλώ φυσικά γι’ αυτούς που επέλεξαν τα φθηνά ανταλλάγματα προσωπικής απολαβής. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με αυτούς που ενώ ανήκουν παραδοσιακά στη δημοκρατική παράταξη αναζητούν στο πρόσωπο του Μητσοτάκη σωτηρία από τον Τσίπρα, αγνοώντας στην αγωνία τους ότι αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου αδιεξόδου. Με όλους αυτούς θα συναντηθούμε στο δρόμο για τις εκλογές
», είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Κρίσιμες οι εκλογές
Μιλώντας για τη κρισιμότητα των ευρωεκλογών, υποστήριξε ότι είναι η ώρα να αφήσουν σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις τη συμπόρευση με τις συντηρητικές και αδιέξοδες πολιτικές, «ας υψώσουμε το ανάστημα μας κι ας σχεδιάσουμε τις τομές που απαιτούνται για να ανοίξει ένας νέος κύκλος προόδου που θα επιταχύνει την ενοποίηση και θα λειάνει τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες».
«Κάθε ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να χτίσουν μια πιο δίκαιη, Δημοκρατική Ευρώπη. Με τον Φρανς Τίμερμανς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε.
Έκανε ειδική αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για τα εθνικά θέματα, λέγοντας ότι «η νέα κυβέρνηση οφείλει να επανακαθορίσει τους εθνικούς στόχους και να χαράξει τη στρατηγική που τους υλοποιεί, να αντιμετωπίσει καταρχάς τον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας και να κρατήσει σταθερά το τιμόνι στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, να διαπραγματευτεί αξιοποιώντας και τις αντιπαραθέσεις, το νέο ρόλο της χώρας.
Ούτε στιγμή δεν πρέπει να διαφεύγει ότι εμείς είμαστε το ευρωπαϊκό ανατολικό σύνορο, η ισχυρή δύναμη στα Βαλκάνια
».
Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι «πολλοί ισχυρίζονται ότι εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής μαχόμαστε να έλθουμε τρίτο κόμμα ή να αποτελέσουμε τρίτο πόλο. Τους απαντάμε χωρίς περιστροφές.
Ούτε πρώτος, ούτε δεύτερος, ούτε τρίτος. Είμαστε ο προοδευτικός πόλος στην ελληνική πολιτική ζωή που θα ανατρέψει τα μετεκλογικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα όλοι πια γνωρίζουν τι σημαίνει για μας η διερευνητική εντολή σχηματισμού της μετεκλογικής κυβέρνησης
».
Η Φώφη Γεννηματά πρότεινε για τη θέση του γραμματέα και πάλι τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος και επανεξελέγη θριαμβευτικά με ποσοστό 62%.

Διαφωνία Κεγκέρογλου-Ανδρουλάκη για τον τρόπο εκλογής του Π.Σ.
Για τον τρόπο της εκλογής των 21 μελών του νέου Εκτελεστικού πολιτικού Συμβουλίου υπήρξε διαφωνία, καθώς ο Βασίλης Κεγκέρογλου εκφράζοντας τη βούληση της πλειοψηφίας υπό την Φώφη Γεννηματά, πρότεινε 100% σταυροδότηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε διαφορετική πρόταση ζητώντας σταυρόδοτηση κατά 40%.
Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ισχύσει η πρόταση του Βασίλη Κεγκέρογλου.

Δείτε το βίντεο ομιλία της Φώφης Γεννηματά  στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής

Share.

Comments are closed.