Τα πέντε βασικά σημεία της ομιλίας στο Γαλάτσι, που δείχνουν που το πάει ο Τσίπρας

0

Η χθεσινή ομιλία Τσίπρα στο κλειστό του Γαλατσίου, σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, όπου με τις «ενέσεις ηθικού» προς τον κόσμο που ήταν στο κλειστό, αλλά και ευρύτερα στην «βάση» του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να επαναφέρει την αισιοδοξία στους κόλπους της παράταξής του.
Πέρα από αυτό θα πρέπει να σταθούμε σε πέντε χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του, που θα μας είναι χρήσιμα για το μέλλος.

  1. Κυρίαρχη η Προοδευτική Συμμαχία κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ
    Σπάνια μέχρι τώρα έχει συμβεί σε μία ολόκληρη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται μόλις δύο φορές η λέξη ΣΥΡΙΖΑ! Αυτό συνέβη στο Γαλάτσι όπου ο πρωθυπουργός προτίμησε τον όρο «προοδευτική παράταξη» και «προοδευτική συμμαχία». Χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας άλλωστε ξεκίνησε την ομιλία λέγοντας πως «η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ, είναι παρούσα», ενώ στο κλείσιμο κάλεσε τους παρευρισκομένους «να οργανώσουν παντού τη παρουσία της προοδευτικής Συμμαχίας». Ασφαλώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε όνομα! Την πάτησαν όλοι αυτοί που το προηγούμενο διάστημα έσπασαν να σαν να το προεξοφλήσουν όταν ανακοινώθηκε η προσθήκη «προοδευτική συμμαχία». Το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε σε αυτή την κομβική εκδήλωση για το κόμμα του να αναφέρεται συνεχώς στην «συμμαχία» και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να αποκτήσει κάτι νέο ενόψει εκλογών, κάτι που αποτυπώνει την επιθυμία του για τη μετεξέλιξη του κόμματος του και τη μετατόπισή του προς το χώρο της κεντροαριστεράς.
  2. Ξανά εναντίον της Ευρώπης, όπως και το 2015
    Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην Ευρώπη, θυμίζοντας τη ρητορική του 2015. Επιτέθηκε στους «τεχνοκράτες» της Γηραιάς Ηπείρου και στα «άτυπα όργανα» που αποφασίζουν «κεκλεισμένων των θυρών», εννοώντας το Eurogroup, τα οποία όπως είπε κρατάνε τα κλειδιά της Ευρώπης. Ξαναθυμήθηκε μετά από τέσσερα χρόνια τη «λιτότητας του Νότου», αναφέροντας ότι οι λαοί της Μεσογείου πλήρωσαν δυσανάλογα το βάρος, ενώ μίλησε στο τέλος της ομιλίας του και «εξ ονόματος» της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, αποτυπώνοντας την βούληση του να καρπωθεί ει δυνατόν την παγιωμένη άποψη περί «αδικημένου Νότου». Θυμίζοντας έντονα το 2015 έκανε διπλή επίθεση στο ΔΝΤ. Η πρώτη ήταν όταν σημείωσε πως «ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο Βέμπερ» προσθέτοντας πως «είναι ψήφος στην Ευρώπη των μνημονίων και του ΔΝΤ». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε πως το πρόγραμμα της ΝΔ κάνει τους «σκληρούς του ΔΝΤ να αφήνουν κάτω τα μολύβια τους για να χειροκροτήσουν».
  3. Επιδίωξε την «Ταύτιση» με ΠΑΣΟΚ του Αντρέα Παπανδρέου
    Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε με κάθε τρόπο να συνδέσει το δικό του εγχείρημα με αυτό του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και μάλιστα δύο φορές, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο όνομα του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου. Η πρώτη αναφορά ήταν στο σημείο που είπε πως: «Οι νέοι και οι νέες της δεκαετίας του ’80 τροφοδότησαν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή και χάραξαν το δρόμο για τη συλλογική πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας» συνδέοντας την εποχή εκείνη με την δική του: «Οι νέοι και οι νέες το 2015, ξήλωσαν τον πάλαι ποτέ δικομματισμό και έφεραν την Αριστερά στην κυβέρνηση για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ευρώπη». Σε άλλο σημείο της ομιλία του επανέλαβε ακριβώς το ίδιο: «Έτσι γεννήθηκε η μεγάλη πολιτική αλλαγή της δεκαετίας του ’80. Έτσι ακριβώς, συνέβη και πριν τέσσερα χρόνια, το 2015.
  4. Επίμονες αναφορές του στη νέα γενιά
    Γενικότερα ολόκληρη την παρουσία του κ. Τσίπρα δείχνει την πρόθεση του ενόψει εκλογών να ενδυθεί ένα διαφορετικό πρόσωπο που θα μπορέσει να μετριάσει τις απώλειες και να πάει στις εκλογές με ένα νέο αφήγημα, αυτό της συμμαχίας, «μακριά» από όλα εκείνα που αποτελούν ανοιχτές πληγές για το κόμμα του και την διακυβέρνηση του. Οι επίμονες αναφορές του στη νέα γενιά, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να γυρνάνε την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει και κάτι ακόμα: το άγχος να μην κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τις μελλοντικές γενιές που θα διατηρούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά «μεγάλου κόμματος».
  5. Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο
    Η ομιλία Τσίπρα  δεν είχε στόχο μόνο τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Το είπε μόνος του, όταν σημείωσε πως το εγχείρημα έχει ευρύτερο στόχο πέραν των εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο. Στις εθνικές εκλογές πάντως αναφέρθηκε μόνο μία φορά, επαναλαμβάνοντας πως θα γίνουν το φθινόπωρο. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα σύγχρονο, πιο δημοκρατικό, πιο αντιπροσωπευτικό Σύνταγμα. Και η δυνατότητα αυτή θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, το φθινόπωρο» ξεκαθάρισε.
Share.

Comments are closed.