Πρόωρες εκλογές – Όλοι λένε Μάιο, η κυβέρνηση Οκτώβριο

0

Ένα από τα «παράδοξα» της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε είναι οι πρώρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός και οι βασικοί υπουργοί του, διαβεβαιώνουν σε όλους του τόνους και σε κάθε ευκαιρία, ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της 4ετίας κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους συνεργάτες τους στις of the record συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους, αλλά όλοι προετοιμάζονται για εκλογές μέσα στην Άνοιξη.
Τούτο το συμπέρασμα οδηγούν κάποιες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, που προσπαθεί παντοιοτρόπως να διατηρεί στην φαρέτρα του, το όπλο του εκλογικού αιφνιδιασμού. Γι αυτό και τα κομματικά επιτελεία λειτουργούν με ορίζοντα τις εκλογές την Άνοιξη. Ενδεχομένως λίγο πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χωρίς φυσικά κανείς να αποκλείει το ενδεχόμενο των ταυτόχρονων εκλογών για την Βουλή, την Ευρωβουλή, τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, στις 26 Μαΐου.
Πρόσφατο παράδειγμα για ενδεχόμενο κρυφό σχέδιο Τσίπρα, η ανακίνηση εκ μέρους της δικαιοσύνης της υπόθεσης των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον των υπευθύνων οικονομικών των δυο κομμάτων και εναντίον δεκάδων τραπεζικών υπαλλήλων. Μια υπόθεση που είχε αρχικά μπει στο αρχείο και επανήλθε στην ημερήσια διάταξη, μετά από εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.
Λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ξαφνική κατάληξη της έρευνας δεν σχετίζεται με τις προεκλογικές επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα, δεδομένης της επιρροής των κυβερνητικών στελεχών στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Πολλοί δε θεωρούν ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, το χαρτί που θα παίξει δυνατά ο πρωθυπουργός, θα είναι αυτό της σκανδαλολογίας ή στη γλώσσα της κυβερνητικής προπαγάνδας, το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής των παλαιών κομμάτων  kαι τούτο θa συμβεί διότι είναι φανερό ότι δεν βγαίνει το χαρτί της Novartis, όπου είναι κατηγορούμενοι οι μισοί πολιτικοί αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος.
Τα στελέχη, λοιπόν, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχουν ήδη σηκώσει τα μανίκια και ολοκληρώνουν τον εκλογικό τους σχεδιασμό, μιας και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφεται μεγάλη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ρισκάρει μια μεγάλη εκλογική ήττα, για λίγους μήνες εξουσίας. Είναι δεδομένο ότι μια πιθανολογούμενη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα οδηγήσει σε μια στρατηγική ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές κάλπες του Φθινοπώρου, και συνεπώς ο πρωθυπουργός θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να το αποτρέψει. Δηλαδή πρόωρες εκλογές…
Παρά ταύτα υπάρχει και ο αντίλογος. Πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι τελικά η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα στις ευρωκάλπες, θα περιοριστεί στις 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες και ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια τέτοια έκπληξη, που θα μεταφέρει το πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Πόσο μάλλον που η προσδοκία θα είναι για συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και μια μικρή διαφορά θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στο γαλάζιο στρατόπεδο, γεγονός που θα κάνει το ΣΥΡΙΖΑ Η να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επιδιώξει μια ρελάνς για τις εκλογές του Φθινοπώρου.
Σε κάθε περίπτωση τα εκλογικά επιτελεία είναι ήδη σε κατάσταση επιφυλακής και η εικόνα δεν θα ξεκαθαρίσει παρά μόνο στις αρχές Μαΐου. Αφού ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι την ψηφοφορία, είναι 22 ημέρες.

Share.

Comments are closed.