Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ό,τι και να κάνει ο Τσίπρας το κλίμα δεν αλλάζει

0

Ένα ερώτημα που πλανάται στην κοινωνία είναι πότε θα προκηρύξει ο πρωθυπουργός εκλογές. Την  Άνοιξη, μαζί με τις ευρωεκλογές, ή το Φθινόπωρο; Σε αυτό καταλυτικό ρόλο θα παίξει το νέο κύμα δημοσκοπήσεων που περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας για να αποφασίσει την οριστική ημερομηνία των εκλογών.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα έχουμε «εκλογικό αιφνιδιασμό» τρόπος του λέγειν δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε διαρκή προεκλογική περίοδο και πρόωρες εκλογές, την Άνοιξη παρότι η επίσημη άποψη είναι εκλογές στο τέλος της 4ετίας καθώς αυτή είναι και η άποψη πολλών εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού.
Πάντως εκτίμησή μας είναι ότι το κύμα δημοσκοπήσεων απλά θα επιβεβαιώσει αυτά που δείχνουν όλες οι έρευνες των τελευταίων 2 ετών. Δεν αναμένονται εκπλήξεις.
Συνεπώς αν ο κ. Τσίπρας αναμένει μια εκτόνωση της οργής για την Συμφωνία των Πρεσπών, η μια αλλαγή κλίματος, λόγω των ανοιγμάτων στην σοσιαλιστική αριστερά, η μια αισιοδοξία των ψηφοφόρων, λόγω ορισμένων παροχών και της εξόδου στις αγορές, μάλλον θα απογοητευθεί. Άλλωστε και οι ψηφοφόροι κατανοούν αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι δηλαδή ένας βασικός λόγος που οι αγορές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, είναι γιατί προεξοφλούν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.
Τι δείχνουν σε γενικές γραμμές οι δημοσκοπήσεις
Οι σταθερές τάσεις που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο ετών είναι:

  • Η παγίωση του δικομματισμού
  • Ένα καθαρό και διαρκές προβάδισμα της ΝΔ
  • Ένα ισχυρό πλεονέκτημα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες. Δηλαδή, παράσταση νίκης, επιθυμία νίκης, καταλληλότητα πρωθυπουργού, και
  • Ένα μεγάλο και πρωτοφανές πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα.

Με απλά λόγια όλα αυτά είναι μια ένδειξη νίκης της ΝΔ που δεν μπορεί να αναστραφεί. Η τρίτη ευκαιρία που αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατον, να του ξαναδοθεί.
Όλοι παραδέχονται ότι η ΝΔ  αυτή τη στιγμή είναι μπροστά με 6 έως 12 μονάδες ανάλογα την εταιρεία δημοσκοπήσεων. Επίσης είναι σταθερά μπροστά εδώ και δυο χρόνια και το ενδεχόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγηθεί και να ανατρέψει τα δεδομένα μάλλον δεν είναι αναστρέψιμο.
Λαμβανομένων όλων αυτών υπ’ όψιν όλων ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει άλλο δρόμο, από το να αποφασίσει τον χρόνο των εκλογών, με δεδομένη όμως την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αφήσαμε τελευταίο το κομμάτι των αναποφάσιστών. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι αναποφάσιστοι είναι απογοητευμένοι με τον Αλέξη Τσίπρα, κεντρώοι ψηφοφόροι, που είναι διστακτικοί στο να ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό το γεγονός και μόνο δημιουργεί την εκτίμηση ότι θα κατανεμηθούν αναλογικά στα δυο μεγάλα κόμματα, συνεπώς θεωρείται λάθος η εκτίμηση ότι στο τέλος θα στραφούν στο κόμμα που ψήφισαν στις εκλογές του 2015 και έτσι θα γίνει η ανατροπή.

Share.

Comments are closed.