Άρθρο Εμμανουέλ Μακρόν ενόψει ευρωεκλογών -Τι γράφει στο μανιφέστο του

0

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάραξε τα λιμνάζοντα ευρωπαϊκά ύδατα με μια επιστολή-μανιφέστο υπέρ της Ευρώπης που δημοσιεύθηκε χθες ταυτόχρονα σε 28 ευρωπαϊκές εφημερίδες, όσες και οι χώρες- μέλη της ΕΕ. Για την Ελλάδα δημοσιεύτηκε στην Ναυτεμπορική με τίτλο Εμανουέλ Μακρόν: Για μια ευρωπαϊκή Αναγέννηση η οποία επικαλείται ως πηγής της την ιστοσελίδα www.project-syndicate.org και έχει τίτλο EMMANUEL MACRON:Renewing Europe
Οι ιδέες του Μακρόν για μια «ευρωπαϊκή αναγέννηση», όπως λέει, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου είναι μια παθιασμένη υπεράσπιση μιας νέας Ευρώπης.
Χαρακτηρίζοντας τις εκλογές αποφασιστικές και προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, το άρθρο του στοχεύει να αποτελέσει μια αφύπνιση για την Ένωση, καθώς επιδιώκει να προωθήσει θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σε λίγες εβδομάδες, οι ευρωεκλογές θα είναι αποφασιστικές για το μέλλον της ηπείρου μας. Η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ τόσο απαραίτητη έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο είναι σήμερα, ακόμη και αν η Ευρώπη ποτέ δεν βρέθηκε σε τέτοιο κίνδυνο», έγραψε ο Μακρόν σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες από την βρετανική Guardian, την Die Welt στην Γερμανία μέχρι την El Pais στην Ισπανία. «Ο εθνικισμός δεν προσφέρει τίποτε. Είναι ένα σχέδιο απόρριψης», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι προτάσεις Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζει στο άρθρο του σειρά προτάσεων που στόχο έχουν την προστασία και την υπεράσπιση των Ευρωπαίων πολιτών, δίνοντας μια νέα ώθηση ενώπιον του παγκόσμιου ανταγωνισμού και προτείνοντας τη δημιουργία αρκετών νέων υπηρεσιών που θα επιβλέπουν τις αλλαγές στην ΕΕ:

  • Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Προστασία των Δημοκρατιών, που θα λαμβάνει μέτρα κατά των κυβερνοεπιθέσεων, τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και την απαγόρευση σε ξένες δυνάμεις να χρηματοδοτούν ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα
  • Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Εσωτερική Ασφάλεια, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας κοινής συνοριοφυλακής και μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου καθώς και την επανεξέταση της Ζωνης Σένγκεν
  • Κατώτατο μισθό στην ΕΕ, που θα είναι «κατάλληλος για κάθε χώρα» και θα τελεί υπό διαπραγμάτευση σε ετήσια βάση, καθώς και μια εγγύηση ότι οι πολίτες της ΕΕ θα λαμβάνουν «τον ίδιο μισθό για την ίδια εργασία»
  • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Κλίματος, που θα χρηματοδοτεί τη μετάβαση της ΕΕ στους προτεινόμενους περιβαλλοντικούς στόχους, «μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050 και περιορισμό των εντομοκτόνων στο ήμισυ μέχρι το 2025».
  • Παράλληλα και με σύνθημα ενόψει των ευρωεκλογών, μια «Ευρώπη που προστατεύει», ο Γάλλος ηγέτης επιδιώκει να πείσει τους ψηφοφόρους με σχέδια που στοχεύουν στην μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικώνγια το εμπόριο, τον ανταγωνισμό, το κλίμα και για τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Επίσης παροτρύνει την απαγόρευση δραστηριοποίησης επιχειρήσεων που απειλούν στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης και κάλεσε για μια πολιτική του τύπου Πρώτα η Ευρώπη, όπως αυτή των ΗΠΑ και της Κίνας.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες να μην στηρίξουν τις εθνικιστικές δυνάμεις, ο Μακρόν επίσης κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κράτη να συμμετάσχουν σε ένα «Συνέδριο για την Ευρώπη», έως το τέλος του χρόνου. Αντικείμενο του συνεδρίου αυτού θα είναι προτάσεις για αλλαγές στο πολιτικό σχέδιο της Ενωσης, χωρίς ταμπού, και θα περιλαμβάνει την επανεξέταση υφισταμένων συνθηκών.

Share.

Comments are closed.