Νικήτας Κάλφας: …Και μερικά καλά νέα, έτσι, για αλλαγή

0

Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 2018 ανήλθε στα 16,6299 δις. ευρώ (έναντι 14,4738 δις. ευρώ το 2017) σημειώνοντας άνοδο κατά 14,9% και ξεπέρασε το τουριστικό που αυτή τη χρονιά κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ ως προς το ύψος του το οποίο ανήλθε στα 16,1126 δις. ευρώ έναντι 14,6301 δις. ευρώ το 2017 σημειώνοντας άνοδο 10,33% που οφείλεται στην σημαντική αύξηση κατά 10,8% των τουριστικών αφίξεων οι οποίες ξεπέρασαν τα 30 εκατ.
Οι εισπράξεις από τις θαλάσσιες μεταφορές όσο και οι τουριστικές εισπράξεις, κλάδοι στους οποίους η Ελλάδα πρωταγωνιστεί παγκοσμίως και αποτελούν πηγές ζωής για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, ήταν δυο παράγοντες σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος για την άνοδο κατά 1,3 δις. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών που συνέβαλε στον περιορισμό του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα επίπεδα των 5,3 δις. ευρώ το 2018.

Υ/Γ Το όφελος, βέβαια, για την ελληνική οικονομία από τον τουρισμό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν ο πρωτογενής τομέας και ο δευτερογενής τομέας συμμετείχαν περισσότερο στη διαμόρφωσή του με ανάλογη μείωση της ανάγκης εισαγωγών.

Προηγούμενα άρθρα του Νικήτα Κάλφα

  1. Νικήτας Κάλφας: Το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις εθνικές εκλογές
  2. Νικήτας Κάλφας: Οι μετακινήσεις των βουλευτών είναι «αποστασία» ή «διεύρυνση»
  3. Νικήτας Κάλφας: Ξεχάσαμε… και βρίζουμε τη Μέρκελ
  4. Νικήτας Κάλφας: Το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ
  5. Νικήτας Κάλφας: Ο «ενεχυροδανειστής» είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα μιας κοινωνίας που έχει πεθάνει και δεν το ξέρει
  6. Νικήτας Κάλφας: Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου και το τέλος της Μεταπολίτευσης
  7. Νικήτας Κάλφας: Σήμερα ήταν η καλύτερη ευκαιρία να κυρηχθεί Παγκόσμια Ανακωχή, αλλά πήγε χαμένη
Share.

Comments are closed.