Έτσι υποδέχτηκαν τα Δυτικά ΜΜΕ το «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

0

Με κατεπείγοντα τηλεγραφήματά τους, διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

AFP
«Οι έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ιστορικής συμφωνίας για την νέα ονομασία της Μακεδονίας, τερματίζοντας μία διπλωματική διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Περισσότεροι από 151 από τους 300 βουλευτές ενέκριναν την συμφωνία αυτή που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ατλαντική Συμμαχία, η οποία μέχρι σήμερα αποκλειόταν από το ελληνικό βέτο», αναφέρει το AFP.

Reuters
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα μια συμφωνία που αλλάζει το όνομα της γειτονικής πΓΔΜ, «ξεμπλοκάροντας ύστερα από δεκαετίες την επιδίωξη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ». «Με τη διευθέτηση τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για την χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’, μετονομάζοντας το μικρό βαλκανικό κράτος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»», σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, που επισημαίνει ότι η πΔΓΜ έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία.

Anadolu
Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Ανατολή) μετέδωσε με επείγον τηλεγράφημά του τις εξελίξεις από την Ελλάδα: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για το ονοματολογικό που επιτεύχθηκε με τη Μακεδονία» ανέφερε το Anadolu.

FAZ
«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τη συμφωνία που επιλύει τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας», γράφει η γερμανική FAZ, τονίζοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κυριάρχησε παρά την έντονη αντίδραση».

«Η συμφωνία εγκρίθηκε με 153 ψήφους υπέρ από το κυβερνών κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές. Εναντίον ψήφισαν 146 βουλευτές και ένας παρών.
Έτσι, επικυρώθηκε η μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε «Βόρεια Μακεδονία». Το κοινοβούλιο των Σκοπίων έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία και τις αντίστοιχες συνταγματικές τροποποιήσεις
», γράφει η FAZ σημειώνοντας ότι «οι εθνικιστές και στις δύο χώρες αντιτάχθηκαν σε αυτή τη συμφωνία».

DPA
Tο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA μετέδωσε επίσης κατεπειγόντως την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή. «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ιστορική συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών με ψήφους 153 υπέρ 146 κατά» μετέδωσε το DPA.

New York Times
«Οι Έλληνες επικυρώνουν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας – Νίκη για τη Δύση», αναφωνούν οι New York Times.

Και σημειώνουν: «Ξεπερνώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη εσωτερική αντίδραση Έλληνες βουλευτές ψήφισαν για να βάλουν στην άκρη ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν την πρόσφατα μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η ψήφος 153 υπέρ και 146 κατά της ελληνικής Βουλής ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για το βόρειο γείτονα της Ελλάδας να ενταχθεί υπό το νέο όνομα στο ΝΑΤΟ και πιθανώς στο ευρωπαϊκό μπλοκ ενισχύοντας το πάτημα της Δύσης στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας. (…) Η φαινομενικά περίπλοκη διαμάχη για το όνομα έγινε δοκιμασία γεωπολιτικής δύναμης μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ από τη μία και της Ρωσίαςαπό την άλλη  στα μονίμως ασταθή Βαλκάνια. Η προσπάθεια της Ελλάδας και του γείτονά της να τα βρουν ήταν επίτευγμα που κατέρριψε το μύθο του πανίσχυρου Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εξαπολύει κεραυνούς στις ανυπεράσπιστες δυτικές δημοκρατίες. Μολονότι ο κ. Πούτιν μπορεί να είναι σε θέση να αναμειγνύεται στη Δύση, το αποτέλεσμα υπογράμμισα ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα ελκυστικό μοντέλο που θα ανταγωνιστεί την ευημερία και τις δυτικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, όπου η “Μακεδονία” δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει το μέλλον της.»

BBC
Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC ανέφερε πως «οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν με οριακή πλειοψηφία μία ιστορική συμφωνία με τη Μακεδονία, τερματίζοντας μία 27ετή διένεξη για την ονομασία της από βορρά γειτονικής τους χώρας».

«Το κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε με 153 ψήφους υπέρ έναντι 146 κατά την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις της κοινής γνώμης», προσθέτει το BBC.

Messaggero
«Ελλάδα: η Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα Μακεδονία του Βορρά», γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. H ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση της υπεύθυνης της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι «η Αθήνα και τα Σκόπια έγραψαν μαζί μια νέα σελίδα του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος».

Rai
«Η Βουλή της Αθήνας κυρώνει τη συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας», μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας Rai. H Rai προσθέτει ότι η συμφωνία «πέρασε» με τη στήριξη ανένταχτων και βουλευτών και μελών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

La Repubblica
«Η Αθήνα και τα Σκόπια έκλεισαν την αυλαία, τελείωσαν 27 χρόνια εντάσεων για το όνομα «Μακεδονία»», γράφει και η εφημερίδα La Repubblica. H εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «υποκρισία». Παράλληλα, η La Repubblica προσθέτει ότι τα γκάλοπ δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθεται στη συμφωνία, και η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει τις διαμαρτυρίες.

«Ο Τσίπρας, όμως, κλίνει το θέμα αυτό έχοντας εξασφαλίσει την ευγνωμοσύνη των μεγάλων διεθνών εταίρων-από την ΕΕ μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες-όπως αποδεικνύει η πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα. Και σε εσωτερικό επίπεδο, έχοντας να αντιμετωπίσει μια ανηφορική προεκλογική εκστρατεία, η οποία, όμως, πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά χαμένη», ολοκληρώνει η εφημερίδα της Ρώμης.

Δημόσια τηλεόραση της Σερβίας RTS
Στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης της Σερβίας (RTS) μεταδίδονταν μισή ώρα πριν την ψηφοφορία απευθείας η συζήτηση από το κανάλι της Βουλής. Στο κείμενο αναφέρεται ότι «με την ψήφο 153 βουλευτών τερματίστηκε η εικοσιεπτάχρονη διένεξη Αθηνών- Σκοπίων».

Η ιστοσελίδα B-92
Στην ιστοσελίδα τού δημοφιλούς ειδησεογραφικού σταθμού Β-92 σε δημοσίευμα με τίτλο: «Τέλος εποχής – οι Έλληνες είπαν «Ναι»» αναφέρει ότι «οι Έλληνες βουλευτές έβαλαν τέρμα σε μία διένεξη δεκαετιών κυρώνοντας την συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία».

Der Standard
Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας για αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας», η οποία μελλοντικά θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία», αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοσή της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, παρατηρώντας πως στην ψηφοφορία την Παρασκευή, υπέρ της Συμφωνίας, την οποία είχαν διαπραγματευτεί οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Αλέξη Τσίπρα καθώς και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές.

Στην είδηση σημειώνεται πως μέχρι τελευταία υπήρχαν μεταξύ του πληθυσμού μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον της Συμφωνίας και πως σύμφωνα με την ειδησεογραφία μέσων ενημέρωσης, μετά από μία διαδήλωση μπροστά στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης υπήρξαν από την Αστυνομία 133 προσαγωγές διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν κυρίως ακροδεξιοί.

Γαλλικό κανάλι France 24
«Μη με ονομάζετε πλέον Μακεδονία, αλλά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με τα λόγια αυτά η παρουσιάστρια του διεθνούς γαλλικού καναλιού France 24, αναφέρθηκε στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Αλεξία Κεφαλά μίλησε κατ’ αρχάς για την πολύωρη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στη Βουλή, και έδωσε την ανάλυση των ψήφων για την κατάληξη στην πλειοψηφία των 153 ψήφων υπέρ, στο σύνολο των 300. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη διαδήλωση των πολιτών έξω από το Κοινοβούλιο, που ήταν σαφώς «λιγότεροι από τις κοντά 100.000 που κατέβηκαν την Κυριακή στους δρόμους της Αθήνας», όπως είπε, και έδωσε μια σύντομη περίληψη του προβλήματος για το όνομα, «που είχε μεταβληθεί σε πόλεμο». «Ένας πόλεμος (για το όνομα) που λήγει σήμερα, γι» αυτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ περήφανος για την επικύρωση αυτής της Συμφωνίας και σκοπεύει να απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό τις επόμενες ώρες» κατέληξε η ανταποκρίτρια.

Share.

Comments are closed.