Bloomberg: Ο Τσίπρας απέτυχε στην οικονομία, τελευταία του ευκαιρία οι Πρέσπες

0

Άλλη μια ευκαιρία θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας, εφόσον όμως πρώτα καταφέρει να περάσει την Συμφωνία την Πρεσπών σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg.
Το οικονομικό πρακτορείο επί της ουσίας τραβάει το χαλί κάτω από τον πρωθυπουργό, διαψεύδοντας τα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Open πως το δυνατό του χαρτί είναι η οικονομία.
Σε μια ανάλυση των πεπραγμένων του νεότερου πρωθυπουργού της σύγχρονης Ελλάδας, το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να τον θυμούνται ως τον πρωθυπουργό που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση. Ωστόσο, παραθέτοντας τα στοιχεία, το Bloomberg εκτιμά ότι αυτό είναι δύσκολο, αφού απέτυχε. «Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα τα διορθώσουν οι καλύτεροι γνώστες της οικονομίας και πιο ικανοί διάδοχοί του του Τσίπρα» γράφει.
«Οι Έλληνες δεν θα θυμούνται τη θητεία του Τσίπρα ως περίοδο ανάκαμψης» λέει το Bloomberg και προσθέτει αιχμηρά: «Οι αριστεροί, στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα τον θυμούνται ως τον προδότη της υπόθεσης, ο οποίος, αντί να συνειδητοποιήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει όταν πρωτοεξελέγη, αγκάλιασε τις πολιτικές λιτότητας και υπονόμευσε τις ευκαιρίες εκλογής των αριστερών κομμάτων παντού, κάνοντάς τους να φαίνονται ανεπαρκείς και ανίκανοι να εφαρμόζουν τις απόψεις τους στην πράξη».
Εκτιμά δε πως «αυτή η αντίληψη μειώνει τις πιθανότητες επανεκλογής του, αλλά θα μειώσει και την επιτυχία του ως αποφασιστικού ηγέτη που έβγαλε την Ελλάδα από το κώμα».
Ωστόσο, όπως τονίζει το πρακτορείο «το πολιτικό ταλέντο του πρωθυπουργού, το οποίο ακονίστηκε από σκληρότερες μάχες από αυτές που αντιμετώπισαν οι περισσότεροι σύγχρονοι δυτικοί ηγέτες, μπορεί παρόλα αυτά, να τον μετατρέψει σε ιστορική φιγούρα. Η ψηφοφορία για τη συμφωνία της πΓΔΜ θα δείξει αν αυτό μπορεί να συμβεί».

Σχεδιασμένη η κρίση με τον Καμμένο
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν ήταν έκπληξη. Ο Τσίπρας ήταν σίγουρος για τη νίκη του, ακόμη και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, του οποίου η παραίτηση είχε προκαλέσει την κυβερνητική κρίση, φαινόταν να είναι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα παραμείνει μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Αυτό δείχνει ότι η «κρίση» γύρω από τη συμφωνία για τη Μακεδονία ήταν σχεδιασμένη από τον Τσίπρα και τον Καμμένο.
Ο πρωθυπουργός ήταν σίγουρος ότι θα παραμείνει στη θέση του έως τον Σεπτέμβριο, ως επικεφαλής μιας μειοψηφικής κυβέρνησης ή τουλάχιστον θα έχει αρκετό χρόνο για να περάσει κάποια τελευταία μέτρα ακόμη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού και άλλων μέτρων για την ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας που είχε πάρει η Ελλάδα για να μπορέσει να διασωθεί.
Ο Καμμένος, από την πλευρά του, έπρεπε να διατηρήσει την ταυτότητά του και να φανεί αξιόπιστος στους εθνικιστές ψηφοφόρους του , οι οποίοι αντιτίθενται στη συμφωνία για τη Μακεδονία, επειδή πιστεύουν ότι μόνο η βόρεια Ελλάδα έχει δικαίωμα στο όνομα Μακεδονία.

Ο Τσίπρας είναι ικανός για πολιτικά ακροβατικά
Για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα έρθει σύντομα στο κοινοβούλιο, ο Τσίπρας αναμένει τις ίδιες ψήφους. Περιμένει και πάλι τις 151 από τις 300 ψήφους, όπως έκανε με την ψήφο εμπιστοσύνης, αν και δεν αποκλείονται εκπλήξεις.
Ο Τσίπρας είναι ικανός για τέτοια πολιτικά ακροβατικά και αυτό αποτελεί απόδειξη της ικανότητας που έχει αποκτήσει από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από τέσσερα χρόνια ως ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας τα τελευταία 150 χρόνια.
Έχει περάσει από μια ασυγκράτητη οικονομική κρίση, μια εκλογική αναμέτρηση στο ενδιάμεσο, ψήφο εμπιστοσύνης και διαμάχες. Αν και δεν είναι πλέον ο Αριστερός ριζοσπάστης που ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να τερματίσει τη λιτότητα και να ελευθερώσει την Ελλάδα από τη δικτατορία των πιστωτών, παραμένει ένας παθιασμένος ριψοκίνδυνος πολιτικός. Ακόμα κι αν χάσει τις επόμενες εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πορεία.
Ο ίδιος ο Τσίπρας δήλωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έκλεισε τον Ιούνιο, «είναι μία από τις σημαντικότερες κληρονομιές» της θητείας του. Μάλιστα, τον έχουν προτείνει για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον ομόλογό του από τη Μακεδονία, Ζόραν Ζάιεφ.
Η εμπρηστική ρητορική του Τσίπρα στην αρχή της θητείας του, τα αιτήματά του για ελάφρυνση του χρέους και η τοποθέτηση του ασυμβίβαστου Γιάννη Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ, ανησύχησε τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι κράτησαν μια άκρως σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, αρνούμενοι να προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους, την ώρα που το ζητούσαν πολλοί εξέχοντες οικονομολόγοι και το ΔΝΤ.
Ο Τσίπρας χειροτέρεψε τα πράγματα κάνοντας ένα άσκοπο δημοψήφισμα για τα αιτήματα των πιστωτών το 2015 και επέμεινε ότι οι Έλληνες θα μπορούσαν να αρνηθούν την ανάγκη για δημοσιονομική βοήθεια», γράφει το Bloomberg αναφερόμενο ακόμη στην απροθυμία του Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τους πιστωτές και τα σφάλματα της διαπραγμάτευσης.

Οι αριστεροί θα τον θυμούνται ως προδότη
Και καταλήγει περιγράφοντας την κατάσταση τώρα στην Ελλάδα ως προς το οικονομικό και απαντώντας στο ερώτημα πώς οι Πρέσπες θα μπορούσαν να σώσουν τον Τσίπρα:

«Η Ελλάδα βγήκε τώρα από τα Μνημόνια. Αλλά δεν έχει βγει ακόμη στο ξέφωτο. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι κοντά στο 19%, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, παρόλο που ο Τσίπρας ξεκίνησε με περίπου 26%. Η οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2% δεν αρκεί για να επιστρέψει άμεσα η οικονομία στα προηγούμενα επίπεδα. Οι Έλληνες είναι οι τρίτοι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στην ΕΕ, μετά από τους Βούλγαρους και τους Κροάτες, και εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους με διαμαρτυρίες.
Με άλλα λόγια, οι Έλληνες δεν θα θυμούνται τη θητεία του Τσίπρα ως περίοδο ανάκαμψης. Οι αριστεροί, στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα τον θυμούνται ως τον προδότη της υπόθεσης, ο οποίος, αντί να συνειδητοποιήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει όταν πρωτοεξελέγη, αγκάλιασε τις πολιτικές λιτότητας και υπονόμευσε τις ευκαιρίες εκλογής των αριστερών κομμάτων παντού, κάνοντάς τους να φαίνονται ανεπαρκείς και ανίκανοι να εφαρμόζουν τις απόψεις τους στην πράξη. Αυτή η αντίληψη μειώνει τις πιθανότητες επανεκλογής του, αλλά θα μειώσει και την επιτυχία του ως αποφασιστικού ηγέτη που έβγαλε την Ελλάδα από το κώμα

Πιο ικανοί οι διάδοχοι Τσίπρα, θα διορθώσουν την οικονομία
Και συνεχίζει το Bloomberg
«Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα τα διορθώσουν οι καλύτεροι γνώστες της οικονομίας και πιο ικανοί διάδοχοί του Τσίπρα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους με αυτές των κεντρώων κυβερνήσεων στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Ωστόσο, το πολιτικό ταλέντο του πρωθυπουργού, το οποίο ακονίστηκε από σκληρότερες μάχες από αυτές που αντιμετώπισαν οι περισσότεροι σύγχρονοι δυτικοί ηγέτες, μπορεί παρόλα αυτά, να τον μετατρέψει σε ιστορική φιγούρα. Η ψηφοφορία για τη συμφωνία της πΓΔΜ θα δείξει αν αυτό μπορεί να συμβεί».

  • Διαβάστε την ανάλυση του συντάκτη Leonid Bershidsky του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Greeces Tsipras Still Has a Shot at Greatness», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.