Αυξάνεται το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

0

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που θα προβλέπει την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα απαιτούνται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μέσα στο 2019 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πραγματοποιήσουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking, με το ελάχιστο ποσό που θα απαιτείται για την εξασφάλιση του αφορολόγητου, να αυξάνεται από 25% έως και 50%.
Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, το 80% των φορολογουμένων δήλωσαν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που χρειαζόταν, γεγονός που δείχνει ότι τα σημερινά ποσοστά για την κάλυψη του αφορολόγητου είναι χαμηλά, άρα έχουν περιθώριο αύξησης.
Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια που ισχύει το μέτρο για τις αποδείξεις διαπιστώθηκε ότι πολύ γρήγορα και από τους πρώτους κιόλας μήνες του έτους οι φορολογούμενοι μαζεύουν τις απαραίτητες αποδείξεις για να κερδίσουν το αφορολόγητο και να τύχουν σημαντικής μείωσης – έκπτωσης φόρου.
Το γεγονός αυτό είχε θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τη στιγμή που κάποιος έχει εξασφαλίσει το αφορολόγητο, σταματά να ζητά αποδείξεις για τις συναλλαγές του με αποτέλεσμα να ανοίγει παράθυρο κρουσμάτων φοροδιαφυγής και μείωσης των δημόσιων εσόδων.
Τα ακριβή ποσοστά της αύξησης των αποδείξεων δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ωστόσο, εκτιμάται ότι από τα μέσα Ιανουαρίου, το ελάχιστο ποσοστό ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος θα είναι:

  • 15% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα)
  • 20% για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)
  • 25% για εισοδήματα από 001 και άνω με το ανώτατο ποτό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%)

Υπενθυμίζεται ότι αν ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης, το επιπλέον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.

Share.

Comments are closed.