Κίτρινα Γιλέκα: Πεδίο μάχης το Παρίσι – Ξέσπασμα βίας στο Παρίσι με 80 τραυματίες και 180 συλλήψεις (Βίντεο-Φωτο)

0

Τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων συμπληρώνουν τα Κίτρινα Γιλέκα, τα οποία εξακολουθούν να αντιτίθενται στις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα.
Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε μέχρι αργά χθες το βράδυ το κέντρο του Παρισιού μετά και τις σαββατιάτικες διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων οι οποίες παρεκτράπηκαν σε βιαιοπραγίες. 
Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας με αποτέλεσμα η κατάσταση στο κέντρο του Παρισιού μέχρι αργά το βράδυ να είναι χαοτική και να υπάρχουν πάνω από 80 τραυματίες.
Διαδηλωτές από την Αψίδα του Θριάμβου φώναζαν «Μακρόν παραιτήσου», και ξαπλωμένοι στην πρόσοψη του μνημείου «Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν»
Από το πρωί του Σαββάτου, σε κεντρικά σημεία του 
Παρισιού είχαν αναπτυχθεί περίπου 6.000 αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε πάνω από 180 προσαγωγές και συλλήψεις.

Οι δηλώσεις του Μακρόν
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν από την Αργεντινή όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της G20 δήλωσε το Σάββατο ότι το κύμα βίας και βανδαλισμών στο Παρίσι  δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και δεν έχει καμία σχέση με την ειρηνική έκφραση οργής.
«Καμία αιτία δεν δικαιολογεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δέχονται επίθεση, ότι καταστήματα λεηλατούνται, δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια πυρπολούνται, ότι απειλούνται πεζοί ή  δημοσιογράφοι ή ότι η Αψίδα του Θριάμβου αμαυρώνεται», ανέφερε ο Μακρόν σε συνέντευξη τύπου από το Μπουένος Αϊρες και προσέθεσε: «Θα σεβαστώ τις διαφορές. Θα ακούω πάντα την αντίθετη γνώμη, αλλά ποτέ δεν θα αποδεχτώ τη βία».
Αρνούμενος να δεχτεί ερωτήσεις, ο Γάλλος Πρόεδρος κατέληξε λέγοντας ότι αυτοί που προχώρησαν σε βιαιοπραγίες απλά επιδίωκαν να διαδώσουν το χάος. Ανέφερε ακόμη ότι θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο με το που επιστρέψει στο Παρίσι για να αποφασίσουν πώς θα απαντήσουν σε όλα όσα γίνονται. 

Η αφετηρία των εξεγέρσεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «Κίτρινα Γιλέκα» ξεκίνησαν τη δράση τους στις 17 Νοεμβρίου, με αφορμή την αύξηση των φόρων στα καύσιμα.
«Οι αρχές της χώρας δεν πρόκειται να αναθεωρήσουν την απόφαση για αύξηση των φόρων στα καύσιμα» ήταν το σχόλιο του Εμανουέλ Μακρόν, κληθείς να τοποθετηθεί για τα επεισόδια.  

Δείτε βίντεο με τις συγκρούσεις γάλλων αστυνομικών με τους εξεγερμένους που φορούν τα κίτρινα γιλέκα

Δείτε φωτογραφικό υλικό που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο

 

Share.

Comments are closed.