Έκκληση ηγετών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την κλιματική αλλαγή 

0

Η Σοσιαλιστική Διεθνής με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γιώργου Α.Παπανδρέου, απευθύνει έκκληση για συντονισμένη δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, λίγο πριν ξεκινήσει η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP 24 ,στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας.
Η Διάσκεψη αυτή που ξεκινάει την Κυριακή, καλείται να καταλήξει σε ένα κοινό Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού που υιοθετήθηκε πριν τρία χρόνια. Είναι δε ιδιαίτερα κρίσιμη, μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και την άρνηση από ακροδεξιούς, λαϊκιστές και αυταρχικούς ηγέτες να ληφθούν μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Την έκκληση υπογράφει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μαζί με 70 ηγέτες σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων από όλο τον κόσμο, υψηλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικές προσωπικότητες .
Μεταξύ άλλων, την Έκκληση υπογράφει ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σαντσεθ, ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, Πρόεδρος του Μάλι Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας Μπρένταν Χόουλιν καθώς και ο Κάλαμ Ιστγουντ ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Βελγίου Ελιο ντι Ρουπο, ο Πρώτος Γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φωρ, η π. Πρόεδρος της Φινλανδίας Τάρια Χαλόνεν, ,ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας Κάρλος Σέζαρ, ο π. Πρόεδρος της Χιλής και π. Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή Ρικάρντο Λάγκος , η χιλιανή γερουσιαστής Ιζαμπελ Αλιέντε , ο Υπουργός Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας Μανουέλ Βάργκας,ο Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Βραζιλίας Καρλος Λούπι,ο Πρωθυπουργός της Μογγολίας Ουκνααγκλίν Κιουρελσούκ, ο Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Κριστιάν Καμπορέ, η Κολέτ Αβιτάλ Αντιπρόεδρος της ΣΔ από το κόμμα Μερετζ του Ισραήλ, ο π. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου του Νεπάλ Μπαχαντουλρ Ντέουμπα, ο Πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Ομάρ Μπαρμπούζα, ο π. Πρόεδρος της Βουλής της Τυνησίας Μουσταφά Μπεν Τζαφάρ, ο Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λούσι Αγιάλα, η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών Ουάφα Χατζί και ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς:
«“Ηγέτες από όλο τον κόσμο κάνουν έκκληση για μια βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία, πριν είναι πολύ αργά.”
Πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν, ότι παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, πολλών κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και κινημάτων της κοινωνίας πολιτών, αν δεν εντατικοποιήσουμε τη δράση μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα είναι πολύ αργά.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος ( IPCC), στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της, ανακοίνωσε ότι υπάρχει περιθώριο μόνο δώδεκα ετών για να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου με μια μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, κάθε περαιτέρω αύξηση έστω και κατά μισό βαθμό, θα μεγαλώσει σημαντικά τον κίνδυνο να σημειωθούν ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες, αλλά και να επιδεινωθεί η φτώχεια για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Απαιτούνται επειγόντως ριζικές αλλαγές για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, που είναι προσιτός και ρεαλιστικός.
Παραμονές της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP24, που ξεκινάει αρχές Δεκεμβρίου, εμείς, ηγέτες της μεγαλύτερης παγκόσμιας πολιτικής οικογένειας, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κάνουμε έκκληση για ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας σε σχέση με αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη πρόκληση για την ανθρωπότητα καθώς και για την ανάληψη πιο εντατικής δράσης σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση της.
Η Σοσιαλιστική Διεθνής, εδώ και χρόνια έχει εργαστεί για τον εντοπισμό των πολύπλευρων διαστάσεων του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο του έργου της «Επιτροπής για μια Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία», η ΣΔ έχει αναφερθεί σε αναγκαίες πρωτοβουλίες, όπως την προώθηση ενός παγκόσμιου φόρου στο διοξείδιο του άνθρακα CO2 (και άλλα αέρια του θερμοκηπίου).
Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο της δημιουργίας μιας επανάστασης στον τρόπο που σκεφτόμαστε, που χαράζουμε τις πολιτικές μας, στον τρόπο ζωής μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες αυτές προκλήσεις.
Προκειμένου να αλλάξουμε τον τρόπο που δρούμε, παράγουμε, καταναλώνουμε. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας, απαιτεί οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDG’s) να γίνουν τμήμα της βασικής εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης, της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης καθώς και όλων των πολιτικών μας.
Είναι κρίσιμο να εφαρμοστούν οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, να διασφαλίσουμε την ειρήνη, να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να διαχειριστούμε
τις μετακινήσεις πληθυσμών και να διασφαλίσουμε δίκαιες, βιώσιμες κοινωνίες για τις επόμενες γενιές.
Κλειδί γι’ αυτή τη ριζική αλλαγή αποτελούν η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα καθώς και μια υγιή, συνεκτική, συμμετοχική κοινωνία που σέβεται την αξιοπρέπεια όλων.
Αποδοκιμάζουμε τους συντηρητικούς και λαϊκιστές ανά τον κόσμο που συστηματικά ναρκοθετούν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα κίνητρα τους συμπίπτουν με τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και αερίου που κάνουν ισχυρό λόμπι ενάντια σε όποια ρύθμιση μειώνει τα κέρδη τους για να προστατευθεί το περιβάλλον. Καλούμε όλους να αντιταχθούν στις συνειδητές προσπάθειες διαστρέβλωσης επιστημονικών ευρημάτων και υποβάθμισης των καταστροφικών κινδύνων που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελούν θεμέλιο λίθο για ένα ευρύτερο Παγκόσμιο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο που μπορεί να ενώσει τους λαούς και τις κυβερνήσεις του πλανήτη, σε μια εποχή έντονων αντιπαραθέσεων, μέσα από κοινούς στόχους που προάγουν υπεύθυνη συνεργασία και ρυθμιστικούς κανόνες.
Οι κοινωνικές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής συνδέονται με έναν μεγάλο αριθμό κινδύνων, μεταξύ των οποίων, συμπεριλαμβάνονται και οι οικονομικής φύσης κίνδυνοι που πρέπει να αξιολογούνται στις μελλοντικές επενδύσεις.
Οι κοινωνικοί εταίροι και οι ενεργοί πολίτες, οφείλουν να ανταποκριθούν
στην πρόκληση που αποτελεί η κοινωνική ευθύνη, ενσωματώνοντας τις προσπάθειες για μια κοινωνία με χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στη καθημερινή τους ζωή.
Καλούμε τους κοινωνικούς εταίρους και τους ενεργούς πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην κοινή προσπάθεια υλοποίησης των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε πρωτοπόροι στον αγώνα για έναν πιο ανθρώπινο, βιώσιμο πλανήτη

Share.

Comments are closed.