Υεμένη: Η επίγεια κόλαση για 1,8 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών που βρίσκονται σε κατάσταση «οξέος υποσιτισμού»

0

Ζώντας στην επίγεια κόλαση της Υεμένης. Έτσι αποκαλούν πλέον τη χώρα στελέχη του ΟΗΕ, κάνοντας δραματικές εκκλήσεις για την κατάσταση που βιώνουν κυρίως μικρά παιδιά. 
Εκκλήσεις που όμως πέφτουν στο κενό. 
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεκάδες αντάρτες Χούτι έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο σε μάχες και αεροπορικά πλήγματα στη Χοντέιντα, μια στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη δυτική Υεμένη. 
Σε ανθρωπιστικό επίπεδο, η Unicef προέτρεψε «όλες τις πλευρές» στη σύγκρουση να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, χαρακτηρίζοντας την εμπόλεμη χώρα «επίγεια κόλαση» για τα παιδιά, που πλήττονται από τον λιμό.
Η Χοντέιντα, που κατέχεται από τους Χούτι, είναι από την Πέμπτη θέατρο μαχών. Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις επιδιώκουν την ανακατάληψη της πόλης, ενώ πλήττεται από αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού κατά των ανταρτών του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία.
Τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψαν τους εμπολέμους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός ενός μηνός αφού προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, τον Σεπτέμβριο να οργανώσουν ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.
«Η Υεμένη είναι σήμερα μια επίγεια κόλαση, όχι μόνο για το 50 έως το 60% των παιδιών, είναι μια επίγεια κόλαση για κάθε αγόρι και κάθε κορίτσι στην Υεμένη», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Γκέερτ Καπελέρε, σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν.
«Oι αριθμοί, πράγματι δεν λένε σπουδαία πράγματα αλλά είναι σημαντικοί γιατί μας καλούν όλους να συνειδητοποιήσουμε σε πιο βαθμό έχει γίνει ολέθρια η κατάσταση», είπε ακόμη.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, 1,8 εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών βρίσκονται σε κατάσταση «οξέος υποσιτισμού».
«Κάθε 10 λεπτά, ένα παιδί πεθαίνει λόγω ασθενειών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», είπε ακόμη ο Καπελέρε.
Η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR), απηύθυνε σήμερα επείγουσα έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
Εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα υπήρξε «αισχρά αργή όσον αφορά τη δράση» στην Υεμένη που είναι «στο χείλος ενός λιμού που προκλήθηκε από τον άνθρωπο» και «αντιμετωπίζει τη χειρότερη επιδημία χολέρας των τελευταίων δεκαετιών», σύμφωνα με ανακοίνωση του HCR.
Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει «από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό», ο οποίος μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε μόνο φύλλα, για να επιβιώσουν.
Ο -υπό σαουδαραβική διοίκηση– συνασπισμός κατά των ανταρτών, επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη για να αποκαταστήσει στην πρωτεύουσα Σαναά τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στο Ριάντ.
Εκτός από τη Σαναά, οι Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, κατέχουν και άλλες πόλεις όπως η Χοντέιντα, πύλη εισόδου των τριών τετάρτων των εισαγωγών στην Υεμένη.
«Το λιμάνι της Χοντέιντα είναι ζωτικό σημείο για το 70 με 80% του πληθυσμού της Υεμένης (…) επειδή μόνο μέσω της Χοντέιντα προωθούνται τα ανθρωπιστικά εμπορικά φορτία που μας επιτρέπουν να παρέχουμε βοήθεια στο βόρειο τμήμα της χώρας», δήλωσε ο Καπελέρε.
Η Υεμένη ρημάζεται από έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει περίπου 10.000 θανάτους και περισσότερους από 56.000 τραυματίες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως ανθρωπιστικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner