Αλλάζει το «χτίσιμο» του αφορολόγητου – Τι σκέφτεται το υπουργείο Οικονομικών

0

Σε αλλαγές στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών για το 2019.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αύξηση του ποσού που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι με αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος ή πληρωμές μέσω e-banking προκειμένου να πιάσουν το αφορολόγητο όριο.
Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις με κάρτα ενώ όσοι δεν συμπληρώνουν τα ποσά που προβλέπονται θα πληρώνουν φόρο 22% για το ποσό που δεν καλύπτουν.
Ειδικότερα εξετάζεται τα ποσά που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω πλαστικού χρήματος να διαμορφωθούν ως εξής:

  • 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).
  • 20% για εισόδημα από 001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).
  • 25% για εισόδημα από 001 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).

Μάλιστα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν τα ποσοστά να είναι ακόμη υψηλότερα και να προσεγγίσουν ακόμη και το 30%, καθώς εκτιμούν ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και συγκεντρώνονται εύκολα και έτσι η πλειοψηφία των φορολογουμένων σταματάει μετά από μερικούς μήνες να συναλλάσσεται με πλαστικό χρήμα.
Από την υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) τις δαπάνες που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις «εξαιρέσεων» οφείλουν, ωστόσο, να έχουν καλύψει τα προαναφερθέντα ποσοστά του ετήσιου εισοδήματος με δαπάνες αγοράς και παροχής υπηρεσιών, εξοφληθείσες με μετρητά. Για τον λόγο αυτό οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει και να έχουν διαφυλάξει τις αποδείξεις των δαπανών αυτών στα σπίτια τους, ώστε να είναι σε θέση να τις προσκομίσουν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε περίπτωση που τους ζητηθούν για έλεγχο.

Share.

Comments are closed.