Η Βουλή καλείται να κυρώσει την συμφωνία για εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη – Κυπαρισσία

0

Αρχίζει επιτέλους η διαδικασία εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου ή πετρελαίου) στο ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο.
Γι’ αυτό η Βουλή καλείται να λάβει την τελική απόφαση, ώστε να αρχίσει το εγχείρημα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Έχει ήδη προηγηθεί η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και σε ένα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά και τους εκπροσώπους των εταιρειών Isabelle Gastineau (Total), Tom Mcmahon (ExxonMobil) και Γιάννη Γρηγορίου (ΕΛΠΕ).
Το επόμενο βήμα που απομένει είναι η κύρωση των συμβάσεων από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να πιάσουν δουλειά οι ειδικοί των ερευνητικών γεωτρήσεων.

Πότε θα συμβεί αυτό; Σύμφωνα με εκτιμήσεις και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η κύρωση των συμβάσεων θα ολοκληρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο εντός του 2018. Επομένως οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν στα τέλη του χρόνου ή αρχές του 2019.
Εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, λένε, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η χώρα μας θα έχει μία ευκαιρία να ενισχύσει θεαματικά τη θέση της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Share.

Comments are closed.