Στα χέρια του CSU το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ λόγω της συμφωνίας για τους πρόσφυγες

0

Οι εταίροι της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ κρίνουν σήμερα το πολιτικό της μέλλον, καθώς η ηγετική ομάδα της βαυαρικής Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών – CSU συνεδριάζει εντός της ημέρας για να αποφασίσει αν δέχεται τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων και των μεταναστών που η Μέρκελ έφερε πίσω από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Έτσι 9 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες τόσο η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, όσο και η CSU είδαν μεγάλο μέρος της εκλογικής τους βάσης να διαρρέει προς την άκρα δεξιά, η εξασθενημένη καγκελάριος αναγκάστηκε να στραφεί στους Ευρωπαίους εταίρους της και να ζητήσει τη βοήθειά τους για το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών, προσπαθώντας να επιλύσει τη σύγκρουση με τους συμμάχους της, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών – CSU, που απειλούν να στασιάσουν εξαιτίας της πολιτικής της στο ζήτημα αυτό.
Ο ηγέτης του CSU, ο Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργός Εσωτερικών, απείλησε να αρχίσει να εφαρμόζει μονομερώς το μέτρο της επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ στα σύνορα,  κίνηση που εάν γίνει πράξη, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάρρευση της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».
Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, επιτεύχθηκε, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, συμφωνία για την ανακατανομή των προσφύγων σε «εθελοντική» βάση και τη δημιουργία κλειστών «ελεγχόμενων κέντρων» εντός ΕΕ, όπου θα κρατούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ωσότου να ολοκληρώνεται η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου. Παράλληλα, η Μέρκελ ανακοίνωσε χωριστές, διμερείς συμφωνίες με 16 χώρες της ΕΕ για την επαναπροώθηση ορισμένων προσφύγων, λέγοντας πως συμφώνησαν να τους παίρνουν πίσω, ενώ πρότεινε να ανοίξουν κέντρα υποδοχής όπου θα εφαρμόζεται πολύ ταχύτερη διαδικασία ασύλου, αυστηροποιώντας ακόμη πιο πολύ την πολιτική της, που δεν έχει πλέον καμιά σχέση με την απόφασή της για ανοιχτές θύρες, το 2015.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στο μυαλό του οποίου προφανώς το κυρίαρχο είναι οι τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου στο κρατίδιο, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση του αντιμεταναστευτικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία – AFD, διεκδίκησε την πατρότητα των συμφωνιών αυτών, επικαλούμενος την πίεση που άσκησε στη Μέρκελ να επιτύχει άμεσα συμφωνία. «Κινείται στην απολύτως σωστή κατεύθυνση» είπε ο Σέντερ αναφερόμενος στη συμφωνία, για την οποία τον ενημέρωσε η Μέρκελ με έγγραφό της νωρίτερα, πάντως συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει να πιέζει την καγκελάριο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τις λεπτομέρειες.
Μολονότι οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι η Μέρκελ θα επιβιώσει από τη σύγκρουση των τελευταίων εβδομάδων με το CSU, προσθέτουν πως θεωρούν απίθανο αυτή να είναι η τελευταία φορά που το βαυαρικό κόμμα θα προβάλλει αντίσταση στις επιλογές της, καθώς ακόμα και οι υποστηρικτές της χαρακτηρίζουν υπερβολικά κεντρώα.

Το πρόβλημα της Μέρκελ
Αν διασπαστεί ο συνασπισμός (CDU/CSU), που παραμένει αρραγής από το 1949, η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» της Μέρκελ θα χάσει την πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.
Η AfD, η οποία διεξάγει το συνέδριό της στη Βαυαρία, όπου ευελπιστεί να αποσπάσει μεγάλο μέρος της βάσης των ψηφοφόρων του CSU τον Οκτώβριο, έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ενδοκυβερνητική σύγκρουση και τη σύγχυση.

Πότε θα γνωρίζουμε τις εξελίξεις;
Αργά απόψε το βράδυ αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.
Μετά την έκτακτη χθεσινοβραδινή συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον κ. Ζεεχόφερ στην Καγκελαρία, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του συγκρουσιακού κλίματος, η ηγετική ομάδα της CSU συνεδριάζει σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στο Μόναχο, προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Λίγο αργότερα, στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), συνεδριάζει το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο, για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις.
Χθες η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ανέλαβε, με 14σέλιδη επιστολή της προς όλα τα μέλη, να εξηγήσει την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, για την επαναπροώθηση μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει ήδη απορριφθεί σε άλλη, κοινοτική, χώρα.

Τι δείχθουν οι δημοσκοπήσεις;
Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ειδικά για αυτό το θέμα και δημοσίευσε η εφημερίδα Die Zeit, το 56% των Βαυαρών δήλωσε ότι θα ψήφιζε ευχαρίστως ένα κόμμα όπως το Χριστιανοδημοκρατικό, εάν έθετε υποψηφιότητα στην Βαυαρία.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η CSU παραμένει κοντά στο 38%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) πλησιάζει το 14%. Η ίδια έρευνα φέρει το 39% να χαρακτηρίζει ως τα σημαντικότερο πρόβλημα της Βαυαρίας την… Χριστιανοκοινωνική Ένωση, ενώ το 30% τους πρόσφυγες .
Αν πάντως αποφασίσουν απόψε να πάρουν διαφορετικούς δρόμους, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1949 που τα δύο κόμματα δεν θα έχουν κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Bundestag.

Share.

Comments are closed.