Σιγκαπούρη: Ιστορική συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ- Κιμ Γιονγκ Ουν

0

Ήταν μια συνάντηση που παραπέμπει σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν άφησαν στην άκρη την πολεμική ρητορική και τις προσβολές και έσφιξαν τα χέρια στο πολυτελές ξενοδοχείο Capella στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης που φιλοξενεί την ιστορική σύνοδο. 
Η συνάντηση ξεκίνησε με μια ιστορική χειραψία που απαθανάτισαν οι 3.000 δημοσιογράφοι που καλύπτουν το γεγονός. Το τετ α τετ των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου 41 λεπτά και ακολούθησε το γεύμα εργασίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «πραγματικά φανταστική συνάντηση». Τόνισε ότι σημείωσαν «φανταστική πρόοδο» κι ότι οι συνομιλίες ήταν «καλύτερες από ό,τι θα περίμενε ο οποιοσδήποτε».
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 4 το πρωί ώρα Ελλάδας, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να φθάνει πρώτος στο ξενοδοχείο Capella, πέντε λεπτά νωρίτερα, και τον Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθεί. 
«Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.
Πέρα από τους Τραμπ και Κιμ, στο τραπέζι βρίσκονται μαζί τους 13 αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των δύο κρατών. Από πλευράς ΗΠΑ, στις συνομιλίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, αλλά και ο Τζον Κέλι, ο προσωπάρχης της αμερικανικής προεδρίας. Στην ομάδα του Κιμ συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο και ο Ρι Σου Γιονγκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών.
Η σύνοδος διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με πολεμικά πλοία της Σιγκαπούρης, ελικόπτερα Απάτσι, μαχητικά και άλλα αεροσκάφη να περιπολούν στη θάλασσα και στον αέρα.
Η ιστορική χειραψία
Οι Τραμπ και Κιμ βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για να βρεθούν πάνω στο κόκκινο χαλί, με φόντο σημαίες των χωρών τους εναλλάξ. Μετά τη χειραψία στάθηκαν σοβαροί μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι. Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Κιμ καθώς βάδιζαν ο ένας πλάι στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου Capella, προς τον χώρο όπου θα είχαν κατ’ ιδίαν συζήτηση.
Η συμβολική και ανεξίτηλη εικόνα των δύο ηγετών καθώς ανταλλάσσουν χειραψία, μέχρι πρότινος αδιανόητη, με δεδομένα τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων που πυροδότησαν διεθνείς κυρώσεις, σήμανε την έναρξη των συνομιλιών με κρίσιμα διακυβεύματα για την Ασία και τον κόσμο.
Οι δύο άνδρες θα αποπειραθούν να συνάψουν μια συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, μόλις μερικούς μήνες αφότου αντάλλασσαν απειλές πολέμου και προσωπικές προσβολές.

Share.

Comments are closed.