Την Κυριακή η συνάντηση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών στο Χαλάνδρι», Παλαιό Δημαρχείο Χαλανδρίου

0

Μόλις πρωτοεμφανίστηκε του στο πολιτικό σκηνικό του Χαλανδρίου ο νέος φορέας με το όνομα Πρωτοβουλία Πολιτών στο Χαλάνδρι, εμείς είμαστε οι πρώτοι που σας ενημερώσαμε. Τώρα πια αυτό ο φορές σας καλεί στην πρώτη ανοιχτή του συνάντηση στο ΚΕΠ Χαλανδρίου (παλαιό δημαρχείο), στην οδό Γρ. Γυφτοπούλου & Γκίνη, την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 και ώρα 7.30μ.μ., «για να συνδιαμορφώσουμε την κοινή μας ζωή στην πόλη», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Την Πρωτοβουλία, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ακόμη αντίπαλο εξ αριστερών για τον συνδυασμό της παρούσας δημοτικής Αρχής του δημάρχου, Σίμου Ρούσσου, Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, στελέχη που προέρχονται από τον προαναφερόμενο συνδυασμό και συγκεκριμένα οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Χαλανδρίου Αλεξίου Θοδωρής, Ευσταθίου Τάσος, Καλομοίρης Γρηγόρης, Κούσης Θανάσης, Λιερός Γιώργος και Μάζη Χρυσούλα.
Τα συγκεκριμένα στελέχη, αφού κάνουν την αυτοκριτική τους για την καθυστέρησή τους να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη νυν διοίκηση, όπου -όπως υποστηρίζουν- «η κατοχή μικρών και μεγάλων θέσεων εξουσίας κυριαρχούσε απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας και την παρέμβαση από τα κάτω», προτείνουν τη δική τους εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση του Δήμου.

Στην σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση της Πρωτοβουλίας Πολιτών στο Χαλάνδρι αναφέρονται τα εξής:
«Σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης και επιχειρούμενης μνημονιακής πειθάρχησης της κοινωνίας, μια ομάδα ανθρώπων που ζούμε στο Χαλάνδρι και συναντηθήκαμε σε κοινωνικές, πολιτικές και κινηματικές δράσεις, αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα δίκτυο παρέμβασης στην πόλη μας. Ήρθε η ώρα λοιπόν να μιλήσουμε ανοικτά, για να θέσουμε ζητήματα που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν τεθεί. Οι περισσότεροι/ες από εμάς προερχόμαστε από τη δημοτική παράταξη «Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου». Συμμετείχαμε στην εκλογική επιτυχία της παράταξης και πιστέψαμε πως θα μπορούσαμε να συνδιαμορφώσουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα παρέμβασης στην πόλη.
Όσο και αν δε θέλαμε να το δούμε, σταδιακά αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε πως η κατοχή μικρών και μεγάλων θέσεων εξουσίας κυριαρχούσε απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας και την παρέμβαση από τα κάτω. Ο όποιος ουσιαστικός έλεγχος της διοίκησης από τα κάτω υπονομεύθηκε από την αρχή και τελικά έπαψε να υπάρχει. Έγιναν μακροχρόνιες προσπάθειες, για να επανέλθει η ασκούμενη από τη διοίκηση πολιτική στις αφετηριακές πολιτικές μας κατευθύνσεις. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν καταφέραμε να εμποδίσουμε την πορεία «κρατικοποίησης» της παράταξης και τη δραματική ενσωμάτωσή της στα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού.
Αισθανόμαστε πως είναι αναγκαίες και η κριτική και η αυτοκριτική, αλλά δεν είναι αρκετές από μόνες τους. Κρίνουμε πως υπάρχει η αναγκαιότητα να συγκροτήσουμε μια εναλλακτική πρακτική και πρόταση για την πόλη. Για εμάς ποτέ δεν αποτέλεσε ζητούμενο να αποδείξουμε ότι κάποιοι από εμάς θα ήταν καλύτεροι διαχειριστές της δημοτικής εξουσίας από τους προηγούμενους. Το ζητούμενο για εμάς, ήταν και παραμένει να περάσει ο δήμος στους πολίτες. Επιτυχημένος από τη δική μας σκοπιά είναι ένας δήμος διεκδικητικός, αγωνιστικός, στην πρωτοπορία του κοινωνικού πειραματισμού, μια ζώνη ανασύνταξης, ένα πραγματικό εργαστήρι επεξεργασίας των όρων για την έκφραση της βούλησης των από κάτω. Ως εκ τούτου, δε μπορεί να «μας αρκεί» μια «καλή διαχείριση» του δήμου.
Δε συμβιβαζόμαστε με το πρόταγμα μιας «καθαρής πόλης», όταν αυτή βασίζεται και προωθεί τις ελαστικές και επισφαλείς σχέσεις εργασίας. Δε δεχόμαστε την αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει το πλήθος απευθείας αναθέσεων, που το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει. Δε συμβιβαζόμαστε με την αλληλεγγύη ως διαμεσολάβηση της φτώχειας, ούτε με τον ευτελισμό της από συνεργασίες με ΜΚΟ. Δε θέλουμε να επιτρέψουμε τη μετατροπή της σε κατευθυνόμενη ελεημοσύνη για την ικανοποίηση ψηφοθηρικών στόχων. Πιστεύουμε πως στις τόσο αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε, τόσο τοπικά όσο και ευρύτερα, χρειάζεται να αρνηθούμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τη μνημονιακή προσαρμογή σε αντίθεση με την παρούσα διοίκηση του δήμου που τις έχει αποδεχτεί και έχει σιωπήσει για την καταστροφή που βιώνει η χώρα. 
Αναγνωρίζουμε πως καθυστερήσαμε πολύ. Κρίνουμε πως σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να δηλώσουμε πως δεν υποτάχθηκαν όλοι/ες στις μνημονιακές πολιτικές, πως δεν τελείωσαν όλα, πως μπορούμε να διεκδικήσουμε την κοινή μας ζωή στην πόλη, χωρίς η παρέμβασή μας να ετεροκαθορίζεται από κανένα πολιτικό κόμμα. Επιλέγουμε να ενεργοποιηθούμε, προτάσσοντας το συλλογικό δρόμο έναντι του ατομικού και τις ανθρώπινες ανάγκες έναντι των κερδών. Επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε ένα παράδειγμα συνάντησης με τους πολλούς, με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες και όχι ανάθεσης σε λίγους σε μια προοπτική αντιμνημονιακών, αντινεοφιλελεύθερων ρήξεων. Με βάση, δε, την εμπειρία μας και από τη διοίκηση του δήμου, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της διερεύνησης των ορίων μιας αριστερής παρέμβασης σε θεσμικές θέσεις εξουσίας.
Απευθυνόμαστε στον κόσμο της εργασίας, στις άνεργες και στους άνεργους, στη νεολαία που πλήττεται αφόρητα. Απευθυνόμαστε σε όσες και όσους δε συμβιβάζονται με αντιδημοκρατικά, αυταρχικά, δημαρχοκεντρικά, καλλικρατικά, μνημονιακά αδιέξοδα, ούτε και με προσωποποιημένες ατομικίστικες πολιτικές και αντιεργατικές πρακτικές. Απευθυνόμαστε σε όσες και όσους εξακολουθούν να θεωρούν πως η συναπόφαση, η συνευθύνη, η συλλογική δράση, η δημοκρατία, η διαφάνεια, ο σεβασμός της πλειοψηφίας στη μειοψηφία αποτελούν αξίες και πρακτικές αδιαπραγμάτευτες.
Πιστεύουμε πως μπορούμε να ανοίξουμε μια ρωγμή σε αυτή την κατεύθυνση.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε, για να συνδιαμορφώσουμε την κοινή μας ζωή στην πόλη.
Θα συναντηθούμε στο ΚΕΠ Χαλανδρίου, στην οδό Γρ. Γυφτοπούλου & Γκίνη, την Κυριακή 10 Ιούνη 2018 και ώρα 7.30μμ.
“Πρωτοβουλία Πολιτών στο Χαλάνδρι
”»

Share.

Comments are closed.