Categories: Διεθνή

Γεωπολιτικές ανατροπές φέρνει ο «ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ – Τουρκίας

Το έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, μα θα το ξαναεπισημάνουμε ότι συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή μας σοβαρές πολιτικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Αυτές τις εξελίξεις προοιωνίζει ηχηρή παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, οποίος είναι αρμόδιος για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ο κ. Μίτσελ, ο οποίος είχε επισκεφτεί πρόσφατα την Κύπρο αλλά και την Τουρκία και διαμόρφωσε ίδια γνώμη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ήταν ιδιαίτερα σκληρός με την Άγκυρα. Πρόκειται, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, για τη συνέχεια του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας και τη διάρρηξη σχέσεων των δύο παραδοσιακών συμμάχων.
Να σταθούμε σε τέσσερις ατάκες του Γουές Μίτσελ και τα μηνύματα που εστάλησαν, με αυτές, στην Άγκυρα,:

  1. «Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να περιμένει πως σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή της στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό νομίζω ότι περιλαμβάνει και τα F-35».
    «Καταστήσαμε σαφές σε όλες τις επαφές μας με τους Τούρκους αξιωματούχους ότι αν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά των S-400, θα υπάρξουν συνέπειες».
  2. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενημερώσει με σαφήνεια την Άγκυρα ότι η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο».
  3. «Δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».
  4. «Καλλιεργούμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια… Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε».

Τα μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Συμμορφωθείτε!
Τα παραπάνω αποτελούν αυστηρά μηνύματα «συμμόρφωσης» των Αμερικανών προς τους Τούρκου, που μπορεί με αυτό τον τρόπο να προαναγγέλλουν ανατροπή στις γεωπολιτικές ισορροπίες. Να απομονωθεί δηλαδή η Τουρκία από τις ΗΠΑ και να πάψει να είναι ο «χωροφύλακας» της περιοχής, και να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελλάδας. Μην λησμονούμε ότι είναι στις προθέσεις των ΗΠΑ η αποχώρησή από τη βάση του Ιντσιρλίκ, κάτι που έχει αρχίσει σιγά – σιγά να υλοποιείται (δείτε εδώ, εδώ κι εδώ).
Φυσικά δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι όλες αυτές οι ενέργειες συνδέονται ασφαλώς και με το ενεργειακό πόκερ που παίζεται στην κυπριακή ΑΟΖ με την εμπλοκή μεγάλων κολοσσών αλλά και της Αιγύπτου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Είναι πλέον ξεκάθαρο φανερό ότι αφ’ ενός η Άγκυρα επιδιώκει στρατηγική συνεργασίας με τη Μόσχα, κάτι που ενοχλεί την Ουάσιγκτον και  αφετέρου ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί διακαώς να πατήσει πόδι στα πλούσια κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ.
Άλλωστε γι’ αυτό αγόρασε και το γεωτρύπανο, τον «Πορθητή» το οποίο την περασμένη εβδομάδα το έβγαλε βόλτα στο Αιγαίο, στα ανοικτά της Αττάλειας, θέλοντας να δηλώσει παρών στις εξελίξεις και να υπενθυμίσει ότι στοχεύει να κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που θα συνιστά βεβαίως πολεμική ενέργεια.
Οι Αμερικανοί δεν προτίθεται να αφήσουν την Τουρκία να έρθει πιο κοντά με τη Ρωσία, έπειτα από την συμφωνία για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου αλλά και το deal για τους ρωσικούς υπερσύγχρονους πυραύλους. Δεν αποκλείεται επομένως να προχωρήσουν ακόμη και στη λήψη μέτρων – κυρώσεων που θα αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα, κι όχι μόνο. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι μια ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς τουρίστες θα έπληττε καίρια τον τουρισμό της Τουρκίας.
Όσο για την υπόθεση των ερευνών για υδρογονάνθρακες, πολλοί τη συνδέουν και με την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό ζητούν μετ’ επιτάσεως οι μεγάλες εταιρείες και πιέζουν τις κυβερνήσεις τους. Απαιτούν να μην υπάρχει ένταση στην περιοχή. Ενδεχομένως, μετά τις τουρκικές εκλογές να υπάρξει νέα προσπάθεια συμβιβασμού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Xάρης Δούκας*: Καλύτερη Συνεργασία, Καλύτερο Μέλλον

Ως δήμαρχος της Αθήνας, τους τελευταίους μήνες είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με δημάρχους πολλών…

4 ώρες ago

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Εκδήλωση για τον απολογισμό 1 έτους κοινοβουλευτικού έργου για την Ανατολική Αττική

Ο Βουλευτής Ανατολική Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, «επιμένοντας σταθερά στην πεποίθηση ότι η λογοδοσία, η συνεργασία…

4 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης*: Μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη ή μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια;

Γράφω από τα Τίρανα, όπου βρίσκομαι συμμετέχοντας σε αποστολή του ελληνικού Κοινοβουλίου (ΚΣ ΟΣΕΠ). Διαβάζω…

5 ώρες ago

Χαλάνδρι: Εκδήλωση για τα 160 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

Ο Σύλλογος Κεφαλλήνων Χαλανδρίου και ο Σύλλογος Επτανησίων Αγίας Παρασκευής «Τα Ιόνια» σας προσκαλούν την…

6 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να στηριχτεί η εκπαίδευση στο Καστελλόριζο και στις «ανάλογες»  περιοχές

Το Καστελλόριζο και όλες οι περιοχές, που βρίσκονται σε δύσκολη «διασύνδεση» με τα αστικά κέντρα…

20 ώρες ago

Politico: Tο κλίμα πόλωσης στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Φίτσο

Το αμερικανικό περιοδικό Politico με ανάλυσή του επιχειρεί να αναδείξει τα αίτια που οδήγησαν στην…

21 ώρες ago