Γιατί τα drones των ΗΠΑ έχουν για πρώτη φορά τα βάση τους στη Λάρισα;

0

Τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επιχειρούν για πρώτη φορά από ελληνική αεροπορική βάση, αναφέρει το Defense News.
Πρόκειται για τα drones ΜQ-9 Reaper που πραγματοποιούν πτήσεις από την αεροπορική βάση της Λάρισας, καθώς γίνονται εργασίες επισκευών στην κανονική τους έδρα στην Αφρική, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον.
«Τα αεροσκάφη αυτά δεν φέρουν όπλα και χρησιμοποιούνται μόνον σε αναγνωριστικές αποστολές. Ωστόσο, για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας δεν δίνουμε λεπτομέρειες», είπε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι τα drones μετέχουν σε αποστολές για την επίτευξη κοινών στόχων εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, και ειδικότερα για την αντιμετώπιση «προερχόμενων από τον Νότο απειλών».
Προσωπικό που εδρεύει στη Λάρισα αναλαμβάνει την απογείωση και την προσγείωση των μη επανδρωμένων αυτών αεροσκαφών, αλλά ο τηλεχειρισμός στη διάρκεια των πτήσεών τους γίνεται από τις ΗΠΑ μέσω δορυφόρου. Όπως είπε εκπρόσωπος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, τα drones πετούν μέσω του ελληνικού εναέριου χώρου σε «σε διαδρομές που έχει εγκρίνει η ελληνική κυβέρνηση και ενώ επιχειρούν εντός του ελληνικού εναερίου χώρου βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας».
Η παρουσία των αμερικανικών drones στη Λάρισα πιθανόν να έχει εξοργίσει την Τουρκία, αναφέρει το Defense News. Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν τη βάση του Ιντσιρλίκ για επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις διέρχονται κρίση εδώ και αρκετό διάστημα και όπως έχουμε ξαναγράψει η χρήση του Ιντσιρλίκ παύει και όλες οι δράσεις μεταφέρονται στην Ελλάδα..

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου Aaron Mehta της διεθνούς στρατιωτικής ιστοσελίδας Defense News με τίτλο «Why are US drones being based in Greece for the first time?» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.