Σπύρος Λυκούδης: Ερώτησης σχετικά με τη διοργάνωση αγώνων ταχύτητας σε περιοχή NATURA

0

Έγινε κι αυτό! Στις παραλίες του Γιαννιτσοχωρίου Ηλείας και της Ελαία Μεσσηνίας τις πρωινές ώρες της Τρίτης 22/05/2018, 280 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες) που επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους σε αγώνες που είχαν διοργανωθεί. Οι διοργανωτές μάλιστα βρίσκονταν σε διάφορα σημεία της διαδρομής, όπου υπεδείκνυαν στους διαγωνιζόμενους την πορεία τους ακριβώς επί της προστατευόμενης παραλίας και της ζώνης των αμμοθινών.
Είναι γνωστό ότι η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και όροι για την προστασία της περιλαμβάνονται σε ειδικές αλλά και γενικές διατάξεις της νομοθεσίας.
Ο αγώνας ταχύτητας διοργανώθηκε από την εταιρεία Hellas Rally, η οποία στην ιστοσελίδα της διαφημίζει ότι η φετινή διοργάνωση για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους. Παρά τα μέτρα προστασίας που ισχύουν βάσει της νομοθεσίας, οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ότι έχουν λάβει σχετική έγκριση από την αρμόδια περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας.

Επίκαιρη ερώτηση από το Σπύρο Λυκούδη
Επίκαιρη ερώτηση για την διοργάνωση αγώνων ταχύτητας (ράλλυ) σε προστατευόμενη περιοχή NATURA κατέθεσε στην Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθακη, ο Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής της Α’ Αθήνα του «Ποταμιού».
Η επίκαιρη ερώτηση η οποία συζητήθηκε την Παρασκευή 01-06-2018, έχει ως εξής:

«Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με τη διοργάνωση αγώνων ταχύτητας σε περιοχή NATURA
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Διοργάνωση αγώνων ταχύτητας σε περιοχή NATURA».
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ στις 22/5, 280 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες) επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας.
Είναι γνωστό ότι η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο NATURA .
Ο αγώνας ταχύτητας διοργανώθηκε από εταιρεία, η οποία στην ιστοσελίδα της διαφημίζει ότι η φετινή διοργάνωση για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους. Παρά τα μέτρα προστασίας που ισχύουν βάσει της νομοθεσίας, οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ότι έχουν λάβει σχετική έγκριση από την αρμόδια περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί απειλή για τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων, ενέχει όμως επίσης ενόχληση και κίνδυνο για τους λουόμενους και τους επισκέπτες της παραλίας. Οι αρμόδιες αρχές αστυνόμευσης, αν και ενημερώθηκαν άμεσα από κατοίκους και στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής.
Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, ο αγώνας ταχύτητας θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες στην ίδια διαδρομή.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:
• Αληθεύει ότι είχε δοθεί σχετική άδεια για τη διενέργεια αυτού του ιδιότυπου ράλλυ από τις αρμόδιες αρχές; (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Αστ/κη δ/νση Ηλείας κλπ)
• Αν ναι με ποιες προϋποθέσεις είχε δοθεί και με ποιο σκεπτικό δεν ελήφθησαν υπόψη οι ενστάσεις του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και των κατοίκων και των λουόμενων;
• Αν ελήφθη υπόψη το κατεπείγον αίτημα του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ να εξαιρεθεί το τμήμα της προστατευόμενης παραλίας και των αμμολόφων από τη διαδρομή αυτή για λόγους προστασίας της φύσης βάσει της νομοθεσίας για την προστασία του αιγιαλού και την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, του άρθρο 13 του νόμου της βιοποικιλότητας, και των μέτρων της Υπουργικής Απόφασης που ισχύει από τον Μάιο του 2016 για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου.
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Λυκούδης – Α’ Αθήνας
»

Δείτε το βίντεο με τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης σχετικά με την διοργάνωση αγώνων ταχύτητας σε περιοχή NATURA στις παραλίες του Γιαννιτσοχωρίου Ηλείας και της Ελαία Μεσσηνίας.

Share.

Comments are closed.