Η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων αλλάζει όνομα και επανέρχεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

0

Ως μια μεγάλη επιτυχία -στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Μακεδονικό πρόβλημα- θα μπορούθσε να χαρακτηριστεί απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με τη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων.
Η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων ζήτησε την επαναφορά της υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».
Έτσι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, υπό την προεδρία του Πατριάρχη, εξέτασε σήμερα το αίτημα και αποφάσισε να επιληφθεί και να διενεργήσει τα δέοντα «υπό τους απαράβατους όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων και προνομίων του πρωτοθρόνου Πατριαρχείου».
Το αίτημα συνοδευόταν από επιστολή του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ενώ, υπενθυμίζεται, ότι στις 10 Απριλίου ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ είχε συναντηθεί με τον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.
Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος κατάφερε να πείσει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για την αναγκαιότητα να επανέλθει η Εκκλησία της γείτονος χώρας στην κανονικότητα με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχριδών, χωρίς το προσωνύμιο “Μακεδονική” και να υπαχθεί στην αρμοδιότητα του Φαναρίου.
Σημειώνουμε ότι η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας (Македонска Православна Црква – Охридска Архиепископија) είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου (30.05.2018)
«Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου»

Share.

Comments are closed.