Σκοπιανό: Ο πρόεδρος Ιβάνοφ αρνείται μία ονομασία «erga omnes»

0

Σχεδόν αμέσως μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ δήλωσε ότι δε θα δεχθεί μία λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes, μια εξέλιξη που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ιβάνοφ, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, αναφέρεται ότι:
«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes
».

Ζάεφ: Η νέα συμφωνία θα εγκριθεί από το λαό
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» και ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν το συμφωνημένο όνομα είναι «Βόρεια Μακεδονία».
Και είπε ότι: «Δεν υπάρχει συμφωνία για συγκεκριμένο όνομα ακόμη, έχουν συμφωνηθεί οι αρχές, η νομική μορφή της συμφωνίας είναι ακόμη υπό επεξεργασία. Μετά τη συζήτηση με τον Τσίπρα, ίσως απόψε, αύριο ή την Παρασκευή, θα μιλήσω δημόσια». Και πρόσθεσε ότι την τελική απόφαση θα την πάρει ο λαός, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα γίνει δημοψήφισμα, οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο».
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πριν από το δημοψήφισμα, θα πρέπει η νέα συμφωνία να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Επιπλέον, παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

Η αντίδραση της ΝΔ
Οι δηλώσεις Ζάεφ προκάλεσαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία καλεί τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να σταματήσουν να κρύβονται, ενώ ζητάει απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα για το Σκοπιανό:

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας
«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:
• Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;
• Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
• Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές; 
•Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος; 
Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται
».

Share.

Comments are closed.