Θανάσης Κατερινόπουλος: Άστεγοι και μετανάστες στην Ελλάδα της κρίσης

0

Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν Χώρα υποδοχής και διέλευσης διαφόρων εθνικοτήτων μεταναστών εξαιτίας κυρίως της γεωγραφικής της θέσης.
Η Ελλάδα και οι Έλληνες ήταν, είναι και θα συνεχίσουν να είναι λαός φιλόξενος, αφού και ο ίδιος βιώνει την ξενιτιά και την μετανάστευση.
Το κύμα παρανόμως εισερχόμενων μεταναστών των τελευταίων ετών στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, μοιραίως δημιούργησε διαφωνίες, εντάσεις, προβλήματα, μέσα από τα οποία «ξεπετάχτηκε» και μια ισχνή μειοψηφία με ρατσιστικές διαθέσεις.  Οι συμπεριφορές αυτές σε καμιά περίπτωση δεν είναι ικανές να ακυρώσουν τη φιλόξενη συμπεριφορά της πλειοψηφίας των Ελλήνων και της Ελλάδας.
Που είναι όμως είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα εντοπίζεται στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που έχουν χάσει «τα πάντα», ακόμα και τα σπίτια τους, φυσικά όχι εξαιτίας των μεταναστών, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Είναι πλέον «άστεγοι», διαμένουν σε υπόστεγα και στοές, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε πάρα πολλές περιοχές της Χώρας.
Συμπατριώτες μας, που την ημέρα κινούνται ανάμεσα μας «ως φυσιολογικοί» – αυτό άλλωστε επιβάλλει η αξιοπρέπεια τους που προσπαθούν να τη διαφυλάξουν – μόλις «έρχεται το σκοτάδι», ψάχνουν να βρουν χώρο για να περάσουν τη νύχτα. Σε όσους έχει εναπομείνει ένα αυτοκίνητο, χρησιμοποιούν αυτό «ως κατάλυμα». Και το ερώτημα που προκύπτει, είναι τι κάνει η Πολιτεία για αυτούς;
Εύκολη η απάντηση για κάποιους, κυβερνώντες: «Έχουμε συσσίτια στους δήμους, αλλά και στην εκκλησία». «Έχουμε κοινωνικά παντοπωλεία». «Έχουμε θεσπίσει την δωρεά περίθαλψη στα Νοσοκομεία». Αυτά είναι υποχρέωση κάθε Πολιτείας, ειδικά όταν βιώνει μια οικονομική κρίση, σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα. Τι συμβαίνει όμως με τη στέγη; Ποιες είναι οι δομές διαμονής και φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων;
Για τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες και πρόσφυγες, η πολιτεία έχεις εξασφαλίσει τέτοιες δομές – και πολύ σωστά πράττει – για τους Έλληνες όμως γιατί δεν έχει μεριμνήσει; Τόσα ξενοδοχεία υπάρχουν. Μήπως γιατί εδώ δεν υπάρχουν ΜΚΟ για να διαχειριστούν το πρόβλημα ή μήπως δεν υπάρχουν κονδύλια;
Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, είχαν φιλοξενήσει σε δομή στην Δυτική Αττική και παράνομα εισερχόμενους μετανάστες, αλλά και ελάχιστους τότε Έλληνες άστεγους. Τότε ήθελαν την Ελλάδα του «φαίνεστε» να τη προβάλλουν σε όλο τον κόσμο.
Και σήμερα; Δυστυχώς, η κυβερνητική βούληση δεν φαίνεται να υπάρχει, για την «Ελλάδα των Ελλήνων». Ούτε και ο «Ρουβίκωνας «δεν ασχολήθηκε με το θέμα – παρα μόνο για τους πλειστηριασμούς – μάλλον για το «φαίνεσθαι « και αυτός.
Κύριοι της Κυβέρνησης, μετά από τρία χρόνια στην Εξουσία δεν «απαλάσσεστε από καμία ευθύνη, η οποία είναι καθολικά δική σας». Η κρίση του προσφυγικού θα περάσει. Η κρίση η Οικονομική κάποια στιγμή θα περάσει. Οι Έλληνες που υπηρέτησαν και θα υπηρετήσουν την Πατρίδα, αν χρειαστεί, θα συνεχίζουν να την υπηρετούν. Για μια ακόμη φορά, η «Ελλάδα τρώει τα παιδιά της». Τρανταχτό παράδειγμα η φυγή των επιστημόνων και των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Δεύτερο τρανταχτό παράδειγμα τα θύματα της οικονομικής κρίσης και περισσότερο οι άστεγοι. Και όλα αυτά συμβαίνουν με κινητήριο δύναμη την κυβέρνηση της χώρας και τους υπουργούς της.
Πηγή: www.aftoforo.gr

Προηγούμενα άρθρα

  1. ‎Θανάσης Κατερινόπουλος: Συνδικαλιστές… εκ του αφαλούς
  2. Θανάσης Κατερινόπουλος: Εκτιμήσεις… και εκτιμήσεις… υπουργού
  3. Θανάσης Κατερινόπουλος: Η ζωή όλη ..μια σφαίρα
Share.

Comments are closed.