Εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ με 49 νεκρούς Παλαιστίνιους λίγο πριν το άνοιγμά της

0

Σε μακελειό εξελίσσονται οι διαδηλώσεις Παλαιστινίων στο φράχτη που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη με το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε τουλάχιστον 49 Παλαιστινίους, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1500. Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κορυφωθούν την Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1700, με 39 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το δίκτυο μεταδίδει ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι τραυματίες ανέρχονται σε 1703, εκ των οποίων οι 122 είναι ανήλικοι. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται 44 γυναίκες αλλά και 11 δημοσιογράφοι. Από τον συνολικό αριθμό των τραυματιών, οι 772 φέρουν τραύματα από σφαίρες.
Επίσης όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα 14χρονο παιδί και ένας που βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Επίσης γίνεται λόγος για δύο νεκρά παιδιά (άγνωστο αν συμπεριλαμβάνεται ο 14χρονος), αλλά και για μία γυναίκα, μεταξύ των νεκρών.
Στους 61, σύμφωνα με το AFP, ανέρχεται ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου.

Ισραηλινά αεροσκάφη χτυπούν τη θέσεις της Χαμάς
Ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια προσπάθεια από τρεις ένοπλους μαχητές να τοποθετήσουν εκρηκτικά κοντά στο φράχτη, όχι μακριά από το πέρασμα Ράφα. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι τρεις σκοτώθηκαν από τους στρατιώτες.
Επίσης, οι στρατιωτικοί ανέφεραν ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν μια θέση της Χαμάς κοντά στη Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από πυροβολισμούς στην περιοχή.

Επί ποδός η ασφάλεια για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ
«Δρακόντεια» τα μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ υπό το φόβο επεισοδίων καθώς, η σημερινή τελετή εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας που συμπίπτει με τις εκδηλώσεις για την 70στή επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Απουσία του Ντόναλντ Τραμπ θα δοθεί το πράσινο φως για την λειτουργία της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι καλούν σε μποϋκοτάζ της σημερινής πανηγυρικής εκδήλωσης.
Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν. Το παρών στα εγκαίνια θα δώσουν η κόρη του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ.
Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, περιφερειακά της πρεσβείας, θα παραταχθούν μονάδες των αρχών ασφαλείας ενώ παράλληλα έχουν εγκατασταθεί κάμερες εσωτερικού κυκλώματος για καλύτερο έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.
Τον Δεκέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναγνωρίσει με μονομερή απόφαση την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους κάνοντας πράξη μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Εκτός από τον Τραμπ, απόντες θα είναι και οι περισσότεροι απεσταλμένοι ξένων κρατών στη χώρα, σε μία ένδειξη έλλειψης συναίνεσης παγκοσμίως για την αμερικανική απόφαση. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, 500 άτομα θα στελεχώσουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Οι πινακίδες που γράφουν «Αμερικανική Πρεσβεία» είναι στημένες από την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πινακίδες, γραμμένες στα αγγλικά, τα εβραϊκά και τα αραβικά, τοποθετήθηκαν από εργάτες κοντά στην τοποθεσία όπου βρίσκεται το κτίριο του αμερικανικού προξενείου, στη νότια Ιερουσαλήμ, το οποίο θα στεγάσει την πρεσβεία που μετακομίζει σήμερα επισήμως από το Τελ Αβίβ.

ΕΕ: Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση 
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών» τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Δείτε βίντεο από:
TheRealNews με θέμα: «Israel Massacres Unarmed Gaza Protesters, Shooting 773 with Live Ammunition»


CBS με θέμα: «Death toll rises in Gaza-Israel border protests»

Share.

Comments are closed.