Yeni Safak: Ο Ερντογάν δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα της Συνθήκης της Λωζάνης

0

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, να έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα απόρρητα έγγραφα για τη Συνθήκη της Λωζάνης, «για να μάθει ο τουρκικό λαός την αλήθεια».
Αυτές τις πληροφορίες δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», επικαλούμενη πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ και υποστηρίζει πως η Άγκυρα συγκεντρώνει, μέσω της Γαλλίας, όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούν στης Συνθήκη της Λωζάνης.
Μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ αναδημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους τη συγκεκριμένη είδηση και δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για «ήττα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1923», αλλά κι ότι «σήμερα η Συνθήκη της Λωζάνης δεν συνιστά πλέον νίκη για την Τουρκία».
Οι κινήσεις αυτές του Ερντογάν δεν θα πρέπει να παραξενεύουν κανέναν, καθώς ενόψει των πρόωρων εκλογών, βάζει ψηλά στην προεκλογική ατζέντα του τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στοχεύοντας σε δύο κύρια ζητήματα:
Νωρίτερα σήμερα, Κυριακή, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τον στόχο της ένταξης στην Ε.Ε, όμως, όπως είπε, οι εταίροι της Τουρκίας στην Ευρώπη δεν δείχνουν την ίδια αποφασιστικότητα για το ζήτημα.

  • Δείτε το άρθρο της συμπολιτευόμενης τούρκικης εφημερίδας Yeni Şafak με τίτλο «Erdoğan talimatı verdi, Lozan’ın gizli maddeleri halka açılıyor» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.