Bloomberg: Ένας από του πέντε μεγάλους κινδύνους της Ευρώπη η Ελλάδα

0

Από τον «επικίνδυνο» Ντόναλντ Τραμπ και την βρετανική οικονομία μέχρι την Ιταλία, την Ισπανία και την υπερχρεωμένη Ελλάδα, πέντε είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, σύμφωνα με το Bloomberg, που μαζεύουν σύννεφα πάνω από τον ευρωπαϊκό ουρανό. Η έλλειψη επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο προϋπολογισμός της Ισπανίας αλλά και το αβέβαιο πολιτικό κλίμα στην Ιταλία «ανησυχούν» τις αγορές.
Ελλάδα
Για την Ελλάδα, το δημοσίευμα αναφέρει πως σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει (ΕΔΩ), η ελληνική οικονομία το 2018 αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 1,9% του ΑΕΠ. Οι προβλέψεις της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν για την ανάπτυξη είναι αναθεωρημένες προς τα κάτω, σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα, όταν εκτιμούσε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5%, τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Η Αθήνα συνεπώς δεν είναι και πολύ χαρούμενη με τα νέα, καθώς προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της με στόχο να βγει από το μνημόνιο σε τρεις μήνες.
Βρετανία
Ένας άλλος κίνδυνος είναι αυτός της Βρετανίας, όπου και πάλι η Κομισιόν – εξαιτίας του αδύναμου επενδυτικού κλίματος – υποβάθμισε τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 1,5% φέτος και να επιβραδυνθεί στο 1,2% το 2019. Παρότι οι προβλέψεις είναι κάπως καλύτερες από τις προβλέψεις του Φεβρουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να θεωρείται μαζί με την Ιταλία το μαύρο πρόβατο.
ΗΠΑ
Για υπερθέρμανση… της αμερικάνικης οικονομίας κάνει λόγο το Bloomberg, κάτι που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ και οι πολιτικές του Ντ. Τραμπ συνδυαστικά αποτελούν «κακό μίγμα». Ακόμη, οποιαδήποτε όξυνση στις εμπορικές σχέσεις παγκοσμίως θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για την τωρινή ανάπτυξη.
Ιταλία
Αν και η Κομισιόν διατήρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας αμετάβλητη, «άγχος» αποτελεί η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα. Δυο μήνες μετά τις εκλογές, η Ιταλία δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τους φόβους για μια νέα εκλογική αναμέτρηση να αυξάνονται. Όσο παρατείνεται η αγωνία, ο κίνδυνος για πιο ασταθείς αγορές και ένα αβέβαιο οικονομικό κλίμα, μεγαλώνει.
Ισπανία
Τα νέα για την ανάπτυξη της Ισπανίας είναι καλά, με την Κομισιόν να αυξάνει τις προβλέψεις της για τα έτη 2018 και 2019 – στο 2,9% και 2,4% αντίστοιχα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, η χώρα κινδυνεύει να χάσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος εξαιτίας των πρόσθετων δαπανών του προϋπολογισμού, όπως οι φορολογικές περικοπές για τους χαμηλόμισθους και τα επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα θέλει να προβάλλει και τις δικές του πολιτικές ανάγκες. Ειδικότερα, έχει δεσμευτεί για περαιτέρω προνόμια για να καθησυχάσει πολιτικούς αντιπάλους ώστε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του για το 2018, εξασφαλίζοντας έτσι τουλάχιστον άλλο ένα έτος διακυβέρνησης.

  • Διαβάστε ο πλήρες άρθρο των δημοσιογράφων Nikos Chrysoloras και Viktoria Dendrinou του διεθνούς οικονομικού πρακτορείουBloombergμε τίτλο «From ‘Dangerous’ Trump to Italy, Five Risks That Keep EU Awake», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.