ΟΟΣΑ: Παγκόσμια πρωτιά στις μισθολογικές επιβαρύνσεις για τους Έλληνες εργαζόμενους

0

Αποκαλυπτική για τα φορολογικά βάρη που επωμίζονται οι έλληνες εργαζόμενοι είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ που καταδεικνύει πως οι Έλληνες που συντηρούν μόνοι τους τετραμελείς οικογένειες με 2 παιδιά ήταν πρώτοι το 2017, μαζί με τους Γάλλους, ανάμεσα στις χώρες – μέλη του οργανισμού.
Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της έκθεσης «Taxing Wages 2018», οι έλληνες εργαζόμενοι δέχονται αναλογικά τις μεγαλύτερες μισθολογικές επιβαρύνσεις από το κράτος, σε κρατήσεις φόρων μαζί με ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές καθώς το 39% των αποδοχών τους καταλήγει στο κράτος.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 0,33 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με πέρυσι ενώ η μέση επιβάρυνση στις χώρες του ΟΟΣΑ για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων ανήλθε στο 26,1%.
Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, προκύπτει ότι στην κατηγορία του άγαμου εργαζόμενου χωρίς παιδιά, η συνολική φορολογική επιβάρυνση διαμορφώθηκε στο 40,8% του συνολικού κόστους εργασίας των εργοδοτών, αυξημένη κατά 0,31 της ποσοστιαίας μονάδας. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας εργαζόμενος εισπράττει 1.000 ευρώ από τον εργοδότη, το καθαρό εισόδημά του θα είναι λίγο χαμηλότερο από τα 600 ευρώ.
Η μεγαλύτερη αύξηση (10,7%) στην κατηγορία του εργαζόμενου που δουλεύει μόνο αυτός σε τετραμελή οικογένεια, σημειώθηκε στην Ισλανδία που έφθασε το 23,8%, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση που ξεπέρασε τις 5 ποσοστιαίες μονάδες (7,8%) καταγράφηκε στο Μεξικό που έφτασε το 20,4%.
Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Πολωνία με 23,3% ενώ μεγαλύτερες των 10 ποσοστιαίων μονάδων μειώσεις σημειώθηκαν επίσης στον Καναδά (11,5% από 23,1%) και την Ουγγαρία (30,8% από 43,9%).
Επισημαίνεται ότι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ η συνολική φορολογική επιβάρυνση μειώθηκε το 2017.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΟΟΣΑ πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.