Η επίθεση στη Συρία, η αλλαγή στάσης της Τουρκίας και η θέση της χώρας μας

0

Η επίθεση των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία, σήμερα τα ξημερώματα, ήταν, όπως όλα δείχνουν, μία απολύτως στοχευμένη επίθεση και από ότι δείχνουν τα δεδομένα, δεν θα έχει συνέχεια, παρ’ ότι  οι Αμερικανοί έχουν μεταφέρει σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή. Όμως ο τρόπος με τον οποίο έγινε το χτύπημα δείχνει ότι δεν έχουν διάθεση να πάνε τα πράγματα παρά πέρα.
Το στοιχείο που ενισχύει την παραπάνω άποψη είναι ότι στόχοι που έχουν να κάνουν με τα ρωσικά και τα ιρανικά συμφέροντα δεν επλήγησαν και αυτό, κατά τη γνώμη μας, καταδεικνύει τις προθέσεις των δυτικών Συμμάχων.
Οι εξελίξεις στη Συρία μας ενδιαφέρουν; Φυσικά και μας ενδιαφέρουν και μάλιστα πάρα πολύ!

Ας δούμε μερικά δεδομένα:
Πρώτον
: Η ελληνική κυβέρνηση έμαθε για την επίθεση όταν αυτή ανακοινώθηκε, δηλαδή στις τέσσερις τα ξημερώματα χθες. Παρ’ όλα αυτά είχε σαφείς ενδείξεις ότι η ώρα της εκδήλωσης της ήταν πολύ κοντά.

Δεύτερον: Δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια από τις πολλές στρατιωτικές βάσεις (διευκολύνσεις), που έχουν παραχωρηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ελληνικό έδαφος.
Τρίτον: Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν την παραμικρή εξυπηρέτηση από την Τουρκία, κάτι που νομίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για μας. Αυτό έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, δεδομένου ότι η βάση του Ίτσιρλικ ουσιαστικά είναι ανενεργή και ουσιαστικά ανάγκασε την γείτονα χώρα να αλλάξει θέση.
Η Τουρκία μετά την επίθεση αναγκάστηκε να κάνει ξεκάθαρη τη στροφή της προς τη Δύση. Αυτό εκφράστηκε με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η Άγκυρα «χαιρέτισε την επίθεση» χαρακτηρίζοντάς την ως «κατάλληλη αντίδραση». Προφανώς αυτή η θέση και δεν ικανοποιεί πλέον τη Μόσχα.

Τι συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από το χτύπημα που έγινε στη Συρία;
Νομίζουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα όμως μπορούν να διατυπωθούν κάποιες πρώτες σκέψεις όπως:

Φαίνεται ότι οι επιθέσεις εναντίον της Συρίας δεν θα έχει συνέχεια, γιατί απ’ ότι φαίνεται ήταν μία επίθεση πολύ βολική για όλους.
Πρώτον
: Για τους Δυτικούς συμμάχους του Τραμπ, Μέι και Μακρόν ήταν μία εύκολη επίδειξη δύναμης η οποία έγινε όπως φαίνεται αφού πρώτα η Μόσχα είχε ήδη ενημερωθεί.

Δεύτερον: Η Τουρκία βρήκε μία καλή ευκαιρία για να κάνει μία «δήλωση μετανοίας» προς τη Δύση να δείχνοντας για άλλη μία φορά ότι εξακολουθεί να είναι το καλό παιδί και τούτο έγινε γιατί έχει ανάγκη τη Δύση λόγω του γεγονότος ότι η οικονομία της στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε δυτικά κεφάλαια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Αν θα συνεχίσει να έχει αυτή τη στάση ή θα επιλέξει να την εγκαταλείψει και να προσδεθεί στο άρμα της Μόσχας, θα το δείξει το μέλλον. Νομίζουμε όμως ότι είναι δύσκολο να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα συμμαχικός άξονα με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα δεδομένων αυτών των γεγονότων;
Εκτιμούμε ότι για στην Ελλάδα και την Ελληνική Κυβέρνηση δίνεται μία καλή ευκαιρία ούτως ώστε να μπορέσει να βελτιώσει την γεωπολιτική της θέση.

Είναι φανερό ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για την χρήση πολλών υποδομών και εγκαταστάσεων στην Ελλάδα κάτι που έχει ξεκαθαριστεί στο παρελθόν και έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.
Ενδεικτικό είναι ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ αμερικάνων και ελληνικής κυβέρνησης από τη Δευτέρα να αρχίσουν οι πτήσεις των UAV MQ-9 Reaper (είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη) από τη Λάρισα και αυτό μάλλον φαίνεται να είναι η αρχή μόνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει αεροδρόμια και βάσεις για μεταστάθμευση ιπταμένων μέσων (Τανάγρα), ελικοπτέρων (Αλεξανδρούπολη) καθώς και αποθήκευση πυρηνικών κεφαλών (Ανδραβίδα).
Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ΗΠΑ αναγκάζονται να μετακομίσουν λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που υπάρχει προς την Τουρκία και φυσικά αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα ακόμα κι αν η στροφή του Ερντογάν αποδειχθεί ότι είναι μόνιμη και όχι ευκαιριακή.
Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε ότι το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί σε όλο τους το μέγεθος τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και αν είναι διατεθειμένη να απαλλαγεί από ιδεοληψίες της ώστε να μπορέσει, όπως έχουμε υποστηρίξει και παλαιότερα, να «πλασαριστεί όσο γίνεται καλύτερα» προς όφελος του ελληνικού λαού και της πατρίδας.

Share.

Comments are closed.