ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία χτύπησαν στόχους στη Συρία στις 4 τα ξημερώματα

0

Για μία ώρα, σήμερα στις 4 τα ξημερώματα, οι δυτικές δυνάμεις χτύπησαν τρεις στόχους της Συρία που, κατά την άποψή τους, συνδέονται με το πρόγραμμα χημικών όπλων.
Ο ένας απ’ αυτούς ήταν κοντά στη Δαμασκό και οι άλλοι δύο στην περιοχή της Χομς. Η επίθεση ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα και προς το παρόν δεν προβλέπεται άλλοι επιχείρηση.
Οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν ρωσικές δυνάμεις μιας και η Μόσχα δεν είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση.
«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Μπασάρ αλ Ασαντ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις. «Είναι σαφές ότι το καθεστώς δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο αμερικανικό πλήγμα στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, τον Απρίλιο του 2017.
«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο Μάτις, καταλήγοντας «Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ».

Συρία: Καταρρίψαμε το ένα τρίτο των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν
Η Συρία υποστηρίζει ότι μαζί με τους συμμάχους της «απορρόφησε» την επίθεση από τις δυνάμεις της Δύσης, ενώ οι στόχοι που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες, χάρη σε ρωσική προειδοποίηση.

«Απορροφήσαμε το πλήγμα», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει τη Δαμασκό.
«Είχαμε μια έγκαιρη προειδοποίηση για το πλήγμα από τους Ρώσους και όλες οι στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί πριν από λίγες ημέρες. Περίπου 30 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση και το ένα τρίτο απ’ αυτούς καταρρίφθηκαν», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι πλέον γίνεται εκτίμηση των υλικών ζημιών.
Το RT (Russia Today) δημοσίευσε βίντεο με τη συριακή αντίδραση στους πυραύλους της Δύσης. Αυτό, σύμφωνα με την εν λόγω ιστοσελίδα, δείχνει τους συριακούς πυραύλους εδάφους- αέρος να ανταποκρίνονται στην επίθεση. Δείτε πιο κάτω το σχετικό βίντεο.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στη Δαμασκό όταν έχει μια ευκαιρία για ειρήνη
«Η Συρία δέχθηκε επίθεση ακριβώς την ώρα που είχε μια ευκαιρία για ειρήνη», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τα πλήγματα αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων στη Δαμασκό.

«Ο συριακός λαός δοκιμάσθηκε πρώτα από την “Αραβική άνοιξη”, μετά από το Ισλαμικό Κράτος, τώρα από έξυπνους αμερικανικούς πυραύλους. Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει υφιστάμενη μια τρομοκρατική επιδρομή, δέχθηκε επίθεση», έγραψε στο Facebook η Μαρία Ζαχάροβα.
«Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη των επιθέσεων στη Συρία
Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 04.00 (ώρα Ελλαδος) σε ομιλία του προς το έθνος, ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ξεκίνησαν στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας

Οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού. «Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου», δήλωσε ο Tραμπ . «Είναι το έγκλημα ενός τέρατος
Ο Τράμπα Είπε στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο ότι πρόκειται για πλήγματα ακρίβειας. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων».
Απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν, ο Τραμπ ρώτησε: «Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;»

Τα μηνύματα Μέι και Μακρόν
Η κ. Μέι τόνισε πως οι εξελίξεις δεν άφησαν περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις πέραν της βίας, με δεδομένη την επανειλημμένη χρήση χημικών εναντίον αμάχων στη Συρία και τα ρωσικά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια στιγμή, ο Εμάνουελ Μακρόν επεσήμανε πως οι επιθέσεις στη Ντούμα παραβίασαν μια «κόκκινη γραμμή». Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ.

Δείτε βίντεο του  RT (Russia Today) με τίτλο: “Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις της προασπίζουν την άμυνα της Δαμασκού μετά από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ”

Share.

Comments are closed.