Der Spiegel: Πώς οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν τα ελληνικά νησιά

0

Μια εμπιστευτική έκθεση της γερμανικής αστυνομίας, που παρουσιάζει την Ελλάδα ως μια από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Der Spiegel.
Στο άρθρο με τίτλο «Πώς οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν τα ελληνικά νησιά» το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε «εστία της εγκληματικότητας των διακινητών στην Ευρώπη», καθώς στην περιοχή επικρατεί μεγάλη μεταναστευτική πίεση λόγω της παρουσίας σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας, περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν πέρυσι σε ελληνικά νησιά, γεγονός που αποδίδουν στην εντεινόμενη δράση των δουλεμπόρων μετά την ανακατάληψη της Ράκα, de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έφθαναν καθημερινά κατά μέσο όρο 144 πρόσφυγες, κυρίως από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, με τα κυκλώματα των δουλεμπόρων να κάνουν χρυσές δουλειές βγάζοντας 400 δολάρια ανά κεφάλι, αναφερόμενοι σε ένα κύκλωμα που δραστηριοποιείται στη Σμύρνη. Αυτό το κύκλωμα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 μετέφερε συνολικά πάνω από 460 πρόσφυγες σε Σάμο, Χίο και Λέσβο εισπράττοντας περίπου 180.000 δολάρια.
Σύμφωνα με την έκθεση η συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε με την Άγκυρα στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο του 2016, είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Με βάση τις γερμανικές αρχές, μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής διαδρομής, οι εγκληματίες τώρα πιο συχνά από πριν, μεταφέρουν  μετανάστες κρυμμένους σε φορτηγά, αυτοκίνητα ή τρένα.
Άλλοι χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα ταυτότητας για να ταξιδέψουν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες του χώρου Σένγκεν, για παράδειγμα στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Η παράνομη μετανάστευση μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, λέει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, συνεχίζει να κρατά.

Διαβάστε άρθρο του δημοσιογράφου Jörg Diehl του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με τιτλο «Wie Schleuser die griechischen Inseln nutzen» στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.