Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Η Τουρκία να επανεξετάσει την κράτηση των Ελλήνων

0

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να “επανεξετάσει” το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
«Έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι φίλοι μας οι Τούρκοι θα λύσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών πριν το ελληνικό Πάσχα»
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας, ο κύριος Γιούνκερ τόνισε ακόμη ότι είναι “απαραίτητο” για την Άγκυρα, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ανάλογο μήνυμα έστειλε νωρίτερα και ο Ντόναλντ Τουσκ: «Οι καλές διμερείς σχέσεις είναι πολύ σημαντική δέσμευση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας (…) διατυπώσαμε όμως την ανησυχία μας για τις κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως επίσης και για την κράτηση πολιτών της ΕΕ από την Άγκυρα», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
Για τις τουρκικές επιχειρήσεις στο Αφρίν   
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν σήμερα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν μαζί του στη Βάρνα της Βουλγαρίας, την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε, ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.
Ερντογάν: Να τελειώνουμε με την βίζα – η Ευρώπη να μην παραλείψει την Τουρκία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε απόψε απο τη Βάρνα της Βουλγαρίας ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.
Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.
«Η Ε.Ε. δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι με το υπόλοιπο του ποσού που αναμένουμε με βάση την συμφωνία μας, η Τουρκία θα τους προσφέρει ομαλή διαβίωση. Εμείς έχουμε ανάγκη για τους πολίτες μας την ελεύθερη κίνηση στα ευρωπαϊκά σύνορα. Θέλω να παρακαλέσω να τελειώσουμε την προετοιμασία με τη βίζα ώστε να δοθεί ελευθερία κίνησης στους Τούρκους πολίτες. Έχουμε προσμονή πάνω σε αυτό το θέμα, εδώ και 2-3 χρόνια… Η ΕΕ που επιθυμεί να γίνει παγκόσμια δύναμη δεν πρέπει να παραλείψει την Τουρκία. Γεωστρατηγικά, διαθέτουμε μεγάλο δυναμικό και Ιστορία. Η Τουρκία συνδέεται ιστορικά με την Ευρώπη. Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα στο προσφυγικό αλλά και στον εμπορικό τομέα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος.

Share.

Comments are closed.