Handelsblatt: Η Μέρκελ κάνει προσπάθειες για την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

0

Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt κάνει προσπάθειες ώστε ο Ερντογάν να αποφυλακίσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. 
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η καγκελάριος προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση των δύο φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου Σύνοδο ΕΕ-Toυρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
«Η υπόθεση δεν επιβαρύνει μόνο τις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επισκιάζει επίσης την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι στις προσπάθειες για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων παρεμβαίνει πλέον και η Μέρκελ, κάνοντας μνεία στο τηλεφώνημα, που σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση είχε η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα με τον Τούρκο πρόεδρο για το ζήτημα αυτό. «Το πώς αντέδρασε ο Ερντογάν δεν έχει γίνει γνωστό» σημειώνει η Handelsblatt.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στον συσχετισμό της υπόθεσης αυτής από την τουρκική πλευρά με την υπόθεση της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η ελληνική δικαιοσύνη στο μεταξύ απέρριψε και την τρίτη κατά σειρά αίτηση για την έκδοσή τους στην Τουρκία εξαιτίας του φόβου βασανιστηρίων.
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει: «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το 2016 είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν τη γρήγορη έκδοση των αξιωματικών. Στο μεταξύ όμως έχει δεμένα τα χέρια του λόγω των δικαστικών αποφάσεων. Αντί λοιπόν μιας άμεσης παρέμβασης προς τον Ερντογάν, ο Τσίπρας αναζητά διεθνή στήριξη. Ζήτησε ακόμη τηλεφωνικά βοήθεια από τον ίδιο τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Και η ΕΕ παρενέβη». Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο υπ. Εξ. Νίκος Κοτζιάς. Όπως εκτιμά η Handelsblatt, «η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Όπως διαμηνύει η Άγκυρα‚ η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης».

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου Gerd Höhler (Αθήνα) της οικονομικής εφημερίδα του Ντύσελντορφ Handelsblatt με τίτλο «Merkel bemüht sich bei Erdogan um Freilassung gefangener Griechen» στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ 

Share.

Comments are closed.