Eurostat: Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της  ανάπτυξη στην Ευρώπη

0

Αύξηση 2,3% σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Όμως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία, όπως αναφέραμε παραπάνω,  ανακάμπτει και οι οικονομικοί δείκτες καλπάζουν σε επίπεδα-ρεκόρ, υποδεικνύοντας ότι η κρίση είναι παρελθόν, η Ελλάδα σέρνεται μετά από πολυετή ύφεση.και μάλιστα είναι τελευταία σε ανάπτυξη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat
Αναλυτικά, η Ελλάδα παρουσιάζει έξι φορές μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και βρίσκεται στη τελευταία θέση, μαζί με τη Κροατία με ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 στο 0.1%
Στην αντίπερα όχθη, η Εσθονία μια πρώην Σοβιετική χώρα, που θεωρείται ο “καλύτερος μαθητής” της Ευρωζώνης, παρουσιάζει την ισχυρότερη ανάπτυξη με 2.2%, και την ακολουθούν Σλοβενία με 2.0% και Λιθουανία με 1.4%.  
Σε ετήσια βάση, η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με 1,9%, που είναι, επίσης ο χαμηλότερος ρυθμός στην Ευρωζώνη. Στην ευρύτερη Ε.Ε. οι μόνες χώρες που εμφάνισαν χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξη ήταν η Δανία (1,2%), η Μ. Βρετανία (1,4%) και η Ιταλία (1,6%). Ο μέσος όρος για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 2,7%, ενώ της Ε.Ε. σε 2,6%.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Ρουμανία με 7% και ακολούθησε η Σλοβενία με 6,2%, η Εσθονία με 5,3% και η Τσεχία με 5,2%.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση της Eurostat με τίτλο GDP and main aggregates estimate for the fourth quarter of 2017  (Το ΑΕΠ και τα βασικά μεγέθη για το τέταρτο τρίμηνο του 2017).

Share.

Comments are closed.