The Guardian: Η Τουρκία αρνείται να απελευθερώσει τυο Έλληνες συνοριοφύλακες, λόγω υποψίας για κατασκοπεία

0

Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται κρατούμενοι στην Τουρκία, μετά από κατηγορίες ότι εισήλθαν παράνομα σε τουρκικό στρατιωτικό χώρο, έχει αρχίσει να παίρνει διεθνείς διαστάσεις. 
Σε χθεσινό του δημοσίευμα ο βρετανικός Guardian  αναφέρει ότι: «το τουρκικό δικαστήριο αρνήθηκε την αποφυλάκιση των δύο, σε μια κίνηση που μπορεί να βάλει λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες ανήκουν και οι δύο στο ΝΑΤΟ». 
«H τουρκική κρατική τηλεόραση», σχολιάζει το δημοσίευμα, «ανέφερε ότι θα ζητήθηκε ενδελεχής έρευνα προκειμένου να καθοριστούν οι κατηγορίες που απαγγελθούν, ενώ άλλα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι τουρκικές αρχές εξετάζουν φωτογραφίες που -όπως λένε- τράβηξαν οι δύο έλληνες».
Ο Guardian αφού κάνει αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, με τις οποίες κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και να μην μετατρέψει μια διαδικασία ρουτίνας σε νομικό και πολιτικό πρόβλημα, σημειώνει: «Υπάρχουν φόβοι ότι οι έλληνες στρατιωτικοί προφυλακίστηκαν σε μια κίνηση αντιποίνων (tit-for-tat move) από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες θέλουν να επιτύχουν την έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα με την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016. Κανένας από τους 8 δεν έχει επιστρέψει στην Τουρκία, καθώς τα ελληνικά δικαστήρια έκριναν πως εάν επέστρεφαν δεν θα είχαν δίκαιη δίκη». 
«Η προφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έρχεται να προστεθεί σε μια συγκυρία αυξανόμενης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημειώνει το δημοσίευμα του Guardian που αναφέρεται σε περιστατικά του τελευταίου μήνα, όπως ο εμβολισμός του “Γαύδος”
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη με αυτά που βλέπουμε» ανέφερε, μιλώντας στον Guardian η Ντόρα Μπακογιάννη. «H διάθεση στην Τουρκία έχει αλλάξει. Ο Ερντογάν δεν είναι ο ίδιος που ήταν 10 χρόνια πριν. Είναι τελείως απρόβλεπτος» σημειώνει. 
Η νέα ένταση έχει προκαλέσει πάντως και διεθνή συναγερμό, αναφέρει ο Guardian. «Η ατμόσφαιρα αυξημένου εθνικισμού στην περιοχή, και σίγουρα στην Τουρκία, καθιστά πολύ δύσκολο το εγχείρημα της εκτόνωσης της έντασης» αναφέρει στον Guardian o Ian Lesser, αντιπρόεδρος του US Germany Marshall Fund.
Και προσθέτει: «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός ατυχήματος. Η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν μια πολύ λειτουργική διπλωματική οδό από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Δυστυχώς τα πράγματα, ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, κάνουν πολύ δύσκολο για την Τουρκία να υιοθετήσει μια συμφιλιωτική προσέγγιση στις σχέσεις με τους γείτονές της». 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο της δημοσιογράφου Helena Smith αγγλικής εφημερίδας The Guardian με τίτλο «Turkey refuses to release Greek border guards in spy row» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.