Γερμανία: Το “Βατερλό” του Μάρτιν Σουλτς & ο εμφύλιος στο SPD

0

Οι λανθασμένοι χειρισμοί του Μάρτιν Σουλτς προκαλούν διχόνοια και… πονοκέφαλο εντός των κόλπων του SPD
Τα κατάφερε κι “έφαγε” το -πολιτικό- κεφάλι του ο Μάρτιν Σουλτς και έτσι όπως πάει, μετά από σωρεία λανθασμένων χειρισμών, θα τραβήξει στο βυθό και όλο του το κόμμα, το SPD.
Η άνοδος και η πτώση του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είναι βέβαιο πως στο μέλλον θα διδάσκεται ως εγχειρίδιο «τι να ΜΗΝ κάνεις, αν θέλεις να μακροημερεύσεις σε ένα πολιτικό κόμμα».
Γιατί μέσα σε 365 ημέρες ο Σουλτς τα έκανε όλα (ή σχεδόν όλα) λάθος -το οποίο αποτελεί, πιθανώς, απόδειξη πως το κόμμα πόνταρε πριν ακριβώς ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2017, σε… κουτσό άλογο.

Η Μεγάλη Ελπίδα
Όταν αποχώρησε από τη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την καγκελαρία στα τέλη του προπερασμένου Ιανουαρίου, ο Σουλτς φαινόταν να είναι η Μεγάλη Ελπίδα απέναντι στο αντίπαλο δέος της… “ισόβιας” Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ.

Τον Φεβρουάριο του 2017, με το “άφθαρτο” όνομά του να μην συνδέεται με κανένα από τα προβλήματα της χώρας, όπως τα σκάνδαλα που αφορούν τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να λαμβάνει γύρω στο 32-33% των ψήφων ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, ωστόσο στην πορεία «ξεφούσκωσε» και ο υποψήφιος του SPD έχασε 10 μονάδες στις δημοσκοπήσεις από τον Μάρτιο μέχρι το καλοκαίρι!
Ανάμεσα στα λάθη που καταλογίζουν στην προεκλογική εκστρατεία του είναι ότι, βλέποντας τα ποσοστά του να υποχωρούν, αντί να κάνει συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις, πέρασε σε προσωπικές επιθέσεις προς την Μέρκελ, χαρακτηρίζοντάς την «αποστασιοποιημένη» και «χωρίς επαφή» με τους ψηφοφόρους, μια στρατηγική που ουδέποτε απέδωσε.
Ωστόσο, αν τα μέλη του SPD ήταν δυσαρεστημένα για την κακή προεκλογική εκστρατεία που έδωσε, τι να πουν για τους παντελώς άτσαλους χειρισμούς του μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου -όπου το κόμμα του, ειρήσθω εν παρόδω, υπέστη το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα στη μεταπολεμική περίοδο;
Ο Σουλτς δήλωσε προεκλογικά ότι δεν θα συμμετείχε σε μια νέα κυβέρνηση υπό την Μέρκελ. Το επανέλαβε και μετά τις εκλογές προκειμένου να το χωνέψουν όσα μέλη του SPD δεν το είχαν καταλάβει με την πρώτη.
Και μετά… ήρθε η κωλοτούμπα.

Ένας αμετροεπής πρόεδρος
Μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν σχεδόν δυο μήνες, οι συντηρητικοί της Μέρκελ συμφώνησαν την περασμένη Τετάρτη με το SPD σε μια νεά κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Στις αρχικές τοποθετήσεις του, από τον Οκτώβριο του 2017, ο Σουλτς είχε τονίσει ότι δεν επιθυμούσε να αναλάβει χαρτοφυλάκιο σε μια κυβέρνηση υπό την Μέρκελ, ωστόσο την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος για να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια κίνηση που προκάλεσε… εμφύλιο πόλεμο, με πρωτοστατούντα σε αυτόν τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Για «σχέσεις ασέβειας», για «αθέτηση υποσχέσεων» και για «έλλειψη εκτίμησης» ως προς το έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο ο Γκάμπριελ, εκτοξεύοντας βαριές κατηγορίες εναντίον του Σουλτς με αφορμή τον διαφαινόμενο αποκλεισμό του από τη νέα κυβέρνηση κι αφήνοντας να εννοηθεί ότι του είχε εγγυηθεί την παραμονή του στο υπουργείο.
«Είναι σαφές ότι λυπάμαι για το γεγονός ότι η δημόσια εκτίμηση του έργου μου δεν ενδιαφέρει καθόλου τη νέα ηγεσία του SPD», δήλωσε ο Γκάμπριελ στις εφημερίδες του ομίλου Funke, αναφερόμενος στην εξαιρετικά υψηλή δημοτικότητά του και στα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που θέλει το 70% των πολιτών να επιθυμούν την παραμονή του στο υπουργείο Εξωτερικών. 
«Αυτό που μένει είναι μόνο η θλίψη για το πόση ασέβεια διέπει πλέον την συμπεριφορά μεταξύ μας στο SPD και για το πόσο λίγο μετράει ο λόγος που δίνει κανείς», συνέχισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε εξασφαλίσει κάποια δέσμευση για την παραμονή του στην κυβέρνηση.
Αμέσως, ήρθε νέα αναδίπλωση από τον Σουλτς, ο οποίος αποφάσισε τελικά να μην αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών λόγω του κινδύνου η βάση του κόμματος να καταψηφίσει την πρόταση για συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση.
Όπως τόνισε σε γραπτή του δήλωση μέσω της οποίας ανακοίνωσε την απόσυρση του ενδιαφέροντός του για συμμετοχή στην κυβέρνηση συνασπισμού, οι προσωπικές φιλοδοξίες πρέπει να μένουν πίσω από το συμφέρον του κόμματος.
«Η από εμένα από κοινού με την ηγεσία του SPD διαπραγματευθείσα προγραμματική συμφωνία ξεχωρίζει για το γεγονός ότι μπορεί να βελτιώσει σε πολλούς τομείς τη ζωή των ανθρώπων. Πάντα τόνιζα ότι – εάν μπαίναμε σε έναν συνασπισμό – θα το κάναμε μόνο εφόσον μπορούσαμε να βρούμε στην προγραμματική συμφωνία τα σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα για βελτιώσεις στην παιδεία, την περίθαλψη, τις συντάξεις, την εργασία και την φορολογία. Είμαι περήφανος που μπορώ να πω ότι αυτό συνέβη. Ειδικά η νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική αποτελεί μεγάλη επιτυχία.
Ακόμη περισσότερο, είναι για μένα υψίστης σημασίας τα μέλη του SPD να υπερψηφίσουν την συμφωνία επειδή θα έχουν και αυτά πειστεί από το περιεχόμενό της, όπως εγώ. Λόγω της συζήτησης γύρω από το πρόσωπό μου βλέπω να κινδυνεύει η επιτυχία της ψηφοφορίας. Για αυτό δηλώνω την παραίτησή μου από την πρόθεση να μπω στην κυβέρνηση και ελπίζω ταυτόχρονα ότι έτσι τελειώνει η συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα εντός του SPD. Όλοι μας κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το ότι οι προσωπικές μου φιλοδοξίες πρέπει να μένουν πίσω από το συμφέρον του κόμματος
».

«Ταυτόχρονα ελπίζω βαθιά ότι με αυτό τελειώνουν εντός του SPD οι συζητήσεις γύρω από τα πρόσωπα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ντόμινο… δυσαρέσκειας
Ο κ. Γκάμπριελ ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός δυσαρεστημένος από τους χειρισμούς του απερχόμενου αρχηγού του SPD. Ο επικεφαλής του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Μίχαελ Γκρόσεκ παραδέχθηκε ότι τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας για το κόμμα του με την είσοδο του Μάρτιν Σουλτς στην κυβέρνηση της Άγγελας Μέρκελ. «Δεν μπορούμε να το σπρώξουμε αυτό κάτω από το χαλί», δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι βρήκε την αιτιολόγηση του κ. Σουλτς πειστική.

Ο κ. Σουλτς και η επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD και κατά πάσα πιθανότητα διάδοχός του στην ηγεσία του κόμματος Αντρέα Νάλες σκοπεύουν να διοργανώσουν επτά περιφερειακές διασκέψεις προκειμένου να πείσουν τα μέλη τους να υπερψηφίσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Χριστιανική Ένωση.
Ο κ. Σουλτς εκτιμά ότι στα εργασιακά, την υγεία και τις συντάξεις υπάρχει ανεξίτηλη η σφραγίδα του SPD και θέλει να εστιάσει ακριβώς σε αυτό. Σε αυτή του την εκστρατεία θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον αρχηγό της Νεολαίας του SPD Κέβιν Κιούνερτ, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί εφικτή την αποτροπή της συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση. «Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την έκβαση της ψηφοφορίας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη απήχηση των απόψεών του στη βάση του κόμματος.
Όπως σημειώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, πλέον ο Σουλτς βιώνει μια πολύ απότομη -αν και αναμενόμενη…- πτώση και είναι τόσο απαξιωμένος εσωκομματικά που είναι σχεδόν βέβαια πως στο μέλλον η συνεισφορά του στην παράταξη θα μνημονεύεται με τα μελανότερα των χρωμάτων. 
Κι αυτό είναι κάτι που ίσως επιβεβαιώσει με άσχημο, για τον ίδιο, τρόπο η ψηφοφορία των 463.723 μελών του SPD που θα διεξαχθεί από την 20ή Φεβρουαρίου έως τη 2α Μαρτίου. 

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner