Γιατί καθυστερεί η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης

0

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης είναι έτοιμο και παραμένει στο γραφείο της αρμόδιας υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου. Παρ’ όλα αυτά μόλις λίγες ημέρες πριν αλλάξει ο χρόνος η κυβέρνηση διστάζει να στείλει στο Εθνικό Τυπογραφείο την απόφαση που θα κουτσουρεύει το επίδομα κατά 50% και θα μετατρέπει ουσιαστικά το τελικό ποσό σε φιλοδώρημα.
Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος της καθυστέρησης;
Στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν ένα ποσό της τάξεως των 15 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του επιδόματος και να βγουν μέσα στις γιορτές και στην κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα με ένα ακόμη… μέρισμα. Αυτή τη φορά, οι δικαιούχοι δεν θα είναι οι νησιώτες, όπως έγινε με το ΦΠΑ,  αλλά οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της χώρας.
Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης ουσιαστικά προβλέπει μόνο δύο αλλαγές:

  1. Η πρώτη αλλαγή αφορά στο επίδομα το οποίο από 25 λεπτά το λίτρο, περιορίζεται στα 12,5 λεπτά το λίτρο.
  2. Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τις προθεσμίες. Έτσι, πέρυσι, όποιος έκανε αίτηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, μπορούσε να εισπράξει το επίδομα θέρμανσης μέσα στον Ιανουάριο υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα είχε ήδη προχωρήσει στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Προφανώς, δεδομένου ότι το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμη, οι προθεσμίες θα πάνε τουλάχιστον έναν μήνα μετά. Έτσι, για τις αιτήσεις που θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο, η πληρωμή θα γίνει πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο ενώ θα γίνει και μια δεύτερη πληρωμή την άνοιξη με τη λήξη της χειμερινής περιόδου.

Η εισοδηματική απώλεια ειδικά για τους κατοίκους της 1ης ζώνης όπου ανήκουν οι νομοί με τις χειρότερες καιρικές συνθήκες είναι πολύ μεγάλη. Σε αυτούς τους νομούς θέλει να στοχεύσει το υπουργείο Οικονομικών ώστε με ένα πρόσθετο επίδομα να μπορέσει να αναπληρώσει μέρος αυτών των απωλειών.  

  1. Στην πρώτη ζώνη που ανήκουν οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών, το επίδομα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 250 ευρώ για έναν εργένη ή τα 312,5 ευρώ για ένα ζευγάρι. Οι απώλειες στα νοικοκυριά των συγκεκριμένων νομών θα είναι έως και 312,5 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, πέρα από τις απώλειες που προκαλεί η αυξημένη τιμή (σ.σ το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται ουσιαστικά προς ένα ευρώ το λίτρο στους περισσότερους νομούς της χώρας).
  2. Στη δεύτερη ζώνη όπου ανήκουν οι νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Ροδόπη ο Έβρος και η Μαγνησία, το επίδομα θα περιοριστεί στα 150 ευρώ ή στα 187,5 ευρώ για τον παντρεμένο. Και πάλι οι απώλειες είναι αντίστοιχες.
  3. Στην 3η ζώνη, όπου ανήκει η Αττική, η Κορινθία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Λέσβος, η Φωκίδα, η Εύβοια, η Χίος και η Κέρκυρα, με το ψαλίδισμα του 50% το επίδομα θα πέσει στα 80 έως τα 100 ευρώ ενώ
  4. Στην 4η ζώνη όπου ανήκουν κυρίως τα νησιά (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα, Μεσσηνία Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος) το επίδομα θα έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς θα κυμαίνεται από τα 50 έως τα 62,5 ευρώ
Share.

Comments are closed.